La vama Sculeni va funcționa un post de control fito-sanitar-veterinar, realizat cu suportul financiar al Bancii Mondiale

  • 07 Iulie 2021 10:30
La vama Sculeni va funcționa un post de control fito-sanitar-veterinar, realizat cu suportul financiar al Bancii Mondiale

Un nou post de control fito-sanitar și sanitar-veterinar va funcționa la frontiera de vest a țării. Lucrările de construcție a punctului de inspecție la frontiera Sculeni sunt în faza finală, fiind realizate cu suportul financiar al Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), finanțat de Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Potrivit managerului proiectului, Liviu Gumovschi, punctul de inspecție la frontieră va fi dotat cu utilaje și echipamente performante pentru prelevarea, păstrarea și transportarea probelor produselor importate, asigurând astfel neadmiterea producției neconforme în țară și protecția sănătății consumatorilor, animalelor și a plantelor autohtone de posibilul import al agenților patogeni.

Construcția punctelor de inspecție la frontieră este un pas important în avansarea Republicii Moldova în realizarea acțiunilor prevăzute de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, și anume Capitolul 4 „Măsuri sanitare și Fitosanitare”, notează sursa citată.

“Conform acestuia, părțile s-au angajat să coopereze cu privire la apropierea treptată și la dezvoltarea capacităților, inclusiv prin îmbunătățirea în continuare a infrastructurii și a capacității conexe, necesare pentru implementarea legislației, cu privire la sănătatea animalelor, sănătatea plantelor, laboratoare de siguranță a alimentelor și posturile de control la frontieră în conformitate cu cerințele UE”, a relevat Ion Perju, ministru în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În cadrul Proiectului Agricultura Competitivă MAC–P au mai fost construite posturi similare la punctele de trecere a frontierei Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău