La USM s-a desfășurat Conferința științifică internațională „Prevenirea și combaterea violenței în familie”

  • 05 Decembrie 2022 18:30
La USM s-a desfășurat Conferința științifică internațională „Prevenirea și combaterea violenței în familie”

Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a organizat, în perioada 1–2 decembrie, Conferința științifică internațională „Prevenirea și combaterea violenței în familie”.

Departamentul Drept penal al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a organizat, în perioada 1–2 decembrie, Conferința științifică internațională „Prevenirea și combaterea violenței în familie”.

Evenimentul a fost susținut de Fundația Te Doy Moldova și cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Secția de Justiție Penală și Aplicare a Legii, precum și al Fundației Hanns Seidel Moldova și s-a înscris în cadrul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, se arată în comunicat.

Obiectivul Conferinței a fost de a oferi o platformă de discuții științifico-practice privind protecția juridică contra oricărei forme de violență în familie și în bază de gen [violenţă fizică, violenţă sexuală, violenţă psihologică, violență spirituală, violenţă economică ș.a.], identificarea bunelor practici de luptă cu aceste fenomene și găsirea celor mai optime soluții pentru îmbunătățirea cadrului juridic.

La deschiderea conferinței au participat: Igor ȘAROV, Rectorul Universității de Stat din Moldova;  Felicia BECHTOLDT, Secretar de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale; Veronica MIHAILOV-MORARU, Secretar de Stat al Ministerului de Justiție; Maia BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului; Tudorel TOADER, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Adrian STOICA, Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, Universitatea OVIDIUS din Constanța; Ruxanda REVENCU, Directoare de programe, Fundația Te Doy; Serghei BRÎNZA, Decanul Facultății de Drept, USM.

Forul științific internațional a reunit peste 150 de participanți din Republica Moldova, Polonia,  România, Ucraina, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii. Participanții au abordat importanța promovării unei legislații și a unor practici adecvate care să ofere protecție victimelor violenței în familie, precum și necesitatea educării întregii societăți prin promovarea unor politici afirmative și nondiscriminatorii față de femei. Violența în familie și pe bază de gen continuă să fie o pandemie globală și nu se oprește de la sine. Consolidarea continuă a schimbului de informații între mediul academic, societatea civilă, practicieni și autorități publice este esențială în acest domeniu.

Comunicările prezentate în cadrul evenimentului vor fi publicate într-un volum al conferinței.

Cele „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” fac parte dintr-o campanie internațională care se desfășoară în fiecare an. Campania începe pe 25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și se încheie pe 10 decembrie – Ziua internațională a Drepturilor Omului. Campania își propune să prevină și să pună capăt violenței împotriva femeilor și fetelor din întreaga lume, solicitând acțiuni globale pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la fenomenul violenței față de femei – ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău