La USM a fost lansată o nouă ediție a Școlii Internaționale de Vară: „Minorități naționale în Europa de Est”

  • 25 August 2022 17:14
La USM a fost lansată o nouă ediție a Școlii Internaționale de Vară: „Minorități naționale în Europa de Est”

Șapte studenți din Germania vor studia limba română în cadrul Școlii Internaționale de Vară „Minorități naționale în Europa de Est”, organizată de Universitatea de Stat din Moldova (USM) în colaborare cu Moldova – Institut Leipzig (MIL).

La deschiderea oficială a Școlii Internaționale de Vară au participatrectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, reprezentantul permanent al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ullrich Kinne și vicepreședintele MIL,  Vasile Dumbrava.

Rectorul USM le-a urat bunvenit în Republica Moldova participanților Școlii de vară, menționând că durabilitatea proiectului, ajuns la a XIII-ediție, este o dovadă a interesului manifestat de studenții germani pentru limba, cultura, tradițiile și obiceiurile Republicii Moldova. La fel, Igor Șarov i-a mulțumit reprezentantului Ambasadei Germaniei pentru  suportul constant acordat proiectului.

Reprezentantul permanent al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ullrich Kinne a subliniat că Guvernul Federal va continua să susțină proiectele inițiate de Moldova-Institut Leipzig  (MIL) în cooperare cu Universitatea din Leipzig și Facultatea de  Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (USM).

Dr. Vasile Dumbrava, vicepresedinte MIL a accentuat implicarea și susținerea Universității de Stat din Moldova la implementarea acestui proiect deosebit, care oferă participanților o experiență inedită de a studia limba română și  de a face cunoștință cu viața social-culturală din Republica Moldova.

Școala de vară se va desfășura în perioada 25 august – 13 septembrie 2022 și includeun șir de întâlniri a tinerilor germani cu profesori universitari și reprezentanți ai instituțiilor de stat din Republica Moldova, în cadrul cărora vor studia limba română și vor discuta despre: limbă și istorie, mgrație, minorități etnice etc.

La fel, studenții germani vor participa și la evenimentele dedicate Zilei Limba Română și Ziua Independeței Republicii Moldova, dar și vor vizita mai multe obiective turistice de la noi din țară.

 Școala de vară moldo-germană se desfășoară anual, începând cu anul 2009 și a fost inițiată de către președintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul și academicianul Klaus Bochmann, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele țări, sporind astfel interesul studenților și doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova și pentru limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău