La următoarele alegeri din Rep. Moldova ar putea să fie implementat votul prin internet

  • 26 Martie 2022 10:35
La următoarele alegeri din Rep. Moldova ar putea să fie implementat votul prin internet

La următoarele alegeri din Rep. Moldova ar putea să fie implementat votul prin internet, în cazul în care procedura respectivă va fi reglementată în noua redacție a Codului electoral.

Subiectul este în dezbatere la Grupul de lucru pentru elaborarea conceptului de digitalizare a procesului electoral, iar membrii acestui grup discută în prezent aspectele juridice privind reglementarea votului prin internet ca metodă alternativă de vot. Potrivit Comisie Electorale Centrale (CEC), Codul electoral va trebui completat cu noțiunile referitoare la „exercitarea dreptului la vot prin internet”, „sistemul de vot prin internet” și „autentificare digitală securizată”.

La fel, se discută propunerile privind organizarea procesului de vot, exercitarea dreptului de vot, modalitatea de numărare și validare a voturilor prin internet. Totodată, membrii grupului de lucru analizează riscurile care pot apărea la utilizarea cheilor electronice. Amintim că dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet” este unul din obiectivele asumate de către CEC, în conformitate cu Planul Strategic al instituției pentru anii 2020-2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău