La Universitatea Tehnică a fost prezentat Nanosatelitul TUMnanoSAT care va fi lansat de pe Stația Spațială Internațională

  • 18 Februarie 2022 16:24
La Universitatea Tehnică a fost prezentat Nanosatelitul TUMnanoSAT care va fi lansat de pe Stația Spațială Internațională

Nanosatelitul TUMnanoSAT, una dintre cele mai importante realizări ale Centrului Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) al Universității Tehnice din Moldova (UTM), care va fi lansat de pe Stația Spațială Internațională, a fost prezentat astăzi, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a menționat importanța acestui proiect pentru țara noastră, inclusiv din perspectiva faptului că satelitul elaborat de către tinerii cercetători de la CNTS-UTM, în mai puțin de o săptămână, va fi livrat în Japonia, pentru a fi lansat ulterior în spațiu, potrivit sursei citate.

„Acest proiect a fost desemnat câștigător în cadrul rundei a patra a programului KiboCube coordonat și dezvoltat de către Agenția Spațială a Japoniei (JAXA) și UNOOSA. Satelitul urmează să fie livrat în Tsukuba Space Center în zilele imediat următoare, pentru integrarea în lansatorul JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer)”, a explicat Viorel Bostan.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că Guvernul a susținut și va sprijini în continuare asemenea proiecte care sunt viitorul științei și economiei țării și a îndemnat tinerii să profeseze ingineria.

Totodată, jurnaliștilor le-a fost prezentat Centrul de Comandă și Control pentru monitorizarea misiunii TUMnanoSAT, laboratoarele de proiectare a componentelor și proiectare software.

Echipa Centrului Tehnologii Spațiale a încheiat ultima fază de verificări și validări de siguranță pentru lansarea de pe Stația Spațială Internațională. Nanosatelitul TUMnanoSAT urmează a fi lansat de pe Stația Spațială Internațională.

În anul trecut, Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei. Carnetul ATA, ca document vamal care facilitează exportul temporar de bunuri, a fost solicitat de UTM în legătură cu necesitatea testării funcționale a nanosatelitului pentru lansarea în spațiu.

În baza Carnetului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare au fost transportate în România, fiind suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale, iar ulterior reintroduse în Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Moldovei în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău