La Ungheni a fost creat un centru pentru supraviețuitoarele violenței, cu suportul Japoniei
-
31 Ianuarie 12:30
Un centru de asistență și protecție a femeilor supraviețuitoare ale violenței în familie a fost deschis la Ungheni. Instituția va oferi cazare și asistență pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și din raioanele învecinate. Clădirea în care se află adăpostul a fost renovată și dotată în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, transmite IPN.
„Japonia promovează conceptul de securitate umană în cadrul asistenței sale umanitare și de dezvoltare. Prin acest concept, punem accentul pe necesitatea de a proteja persoanele din grupurile cele mai vulnerabile și de a le abilita, astfel încât să se poată întreține singure și demnitatea umană să fie păstrată. Sper din toată inima ca femeile și fetele să se simtă în siguranță fizică și emoțională odată ce vor avea acces la serviciile acestui centru, care le va oferi un mediu de sprijin și încurajare. De asemenea, sper că împreună putem reuși să diminuăm considerabil violența în bază de gen prin abilitarea femeilor și fetelor și prin promovarea schimbării”, a spus Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a menționat că înființarea centrului va oferi sprijinul pentru mai bine de 150 de femei care au supraviețuit violenței în bază de gen și altor forme de abuz. „Suportul multidimensional oferit, în special prin serviciile juridice, sociale și de sănătate mintală, precum și prin intermediul echipei mobile, este o inovație care reflectă pe deplin abordarea cuprinzătoare a securității umane pe care o promovăm la PNUD”, a spus reprezentanta PNUD.
Bugetul alocat, aproximativ 60 000 de dolari, a permis transformarea clădirii unui centru comunitar într-un adăpost. Centrul are o capacitate de șase camere/18 paturi și oferă cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională, educația financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă. Estimativ, de serviciile centrului regional vor beneficia anual peste 150 de persoane, dintre care 35 vor fi și cazate.
Violența de gen continuă să fie răspândită în Republica Moldova. Chiar dacă țara are un cadru legal pentru prevenirea și abordarea violenței de gen, rata ridicată a violenței între parteneri (73%) arată discrepanța dintre politici și experiențele trăite de fete și femei. Peste o treime dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au trăit experiența violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului.