La un pas de un scandal de proporții: FBI investighează Johnson & Johnson, Siemens, General Electric și Philips pentru dare de mită
-
18 Mai 2019 21:21
FBI investighează giganții Johnson & Johnson, Siemens, General Electric și Philips pentru presupuse dări de mită, în cadrul unui sistem de vânzări de echipamente medicale în Brazilia, potrivit declarațiilor a doi anchetatori brazilieni pentru Reuters.
Companiile sunt suspectate de către procurorii brazilieni pentru direcționarea de plăți ilegale către funcționarii guvernamentali, în scopul asigurării de contracte pentru programele de sănătate publică din America de Sud, pe parcursul ultimelor două decenii.
Autoritățile braziliene susțin că mai mult de 20 de companii ar fi făcut parte dintr-un „cartel” care a plătit mită și a practicat prețuri sporite pentru guvern în ceea ce privește anumite echipamente medicale, precum aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică și protezele.
Cele patru companii multinaționale, cu o capitalizare de piață totală de aproape 600 de miliarde de dolari, sunt cele mai mari companii străine care urmează să fie investigate, în cadrul unei ofensive anticorupție fără precedent în Brazilia, în ultimii ani.
Companiile străine sunt cele mai recente ținte ale probelor de corupție guvernamentală din Brazilia. Pe parcursul ultimilor cinci ani, procurorii au descoperit o perpetuă acordare de mită în instituțiile de stat, de către companiile din sectorul privat.
Investigațiile promițătoare ale procurorilor și ale poliției federale, incluzând bine-cunoscuta operațiune „Car Wash” („Lava Jato”), centrată pe compania petrolieră de stat a Braziliei, au răsturnat liderii politici din America Latină.
Autoritățile din Brazilia au susținut că mărturiile privind darea de mită, obținute de la suspecți, le-au avertizat asupra altor posibile astfel de scheme, inclusiv privind presupusele mite plătite de companiile multinaționale pentru a obține contracte publice în Brazilia.
Procurorul federal brazilian Marisa Ferrari a confirmat, într-un interviu acordat Reuters, că autoritățile de la Departamentul de Justiție și Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse participă la investigația privind echipamentele medicale.
În 2016, procurorii americani și brazilieni au negociat în comun asupra celei mai mari pedepse pentru nerespectarea normelor, o amendă de 3,5 miliarde de dolari, acordată conglomeratului brazilian de construcții Odebrecht SA, pentru implicarea sa în operațiunea Lava Jato.
„Ne aflăm într-un continuu schimb de informații cu FBI în ceea ce privește cazul echipamentelor medicale. Aceștia ne solicită informații, noi le oferim”, a spus Ferrari, adăugând „Primim o mulțime de materiale de la Departamentul de Justiție și de la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare.” Agentul federal a refuzat să numească firmele investigate în acest caz, însă doi anchetatori brazilieni au confirmat faptul că Johnson & Johnson, Siemens, General Electric și Philips au fost vizate de către FBI pentru presupusa luare de mită în Brazilia.
Compania General Electric a refuzat să comenteze orice investigație referitoare la afacerea sa din Brazilia, declarând că „suntem dedicați integrității, respectării și supremației legii atât în Brazilia, cât și și în orice altă țară în care facem afaceri”.
Siemens a declarat că „nu are date despre vreo anchetă FBI cu privire la activitatea din Brazilia” și că politica companiei vizează cooperarea cu autoritățile atunci când este cazul.
Compania Philips a confirmat că se află sub investigare în Brazilia. În raportul său anual din 2018, Philips a recunoscut că „a primit de asemenea întrebări din partea anumitor autorități americane cu privire la această problemă”, adăugând că „nu este neobișnuit ca autoritățile americane să manifeste un interes în aceste chestiuni și este prea devreme pentru a trage concluzii”.
Johnson & Johnson a declarat că Departamentul de Justiție și Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare au „efectuat anchete preliminare” cu privire la un raid al poliției federale braziliene la birourile din Sao Paulo, anul trecut, și că firma cooperează cu autoritățile.
Procurorul brazilian Marisa Ferrari a declarat că ancheta privind echipamentele medicale se află în faza incipientă, adăugând însă faptul că dovezile indică acordare de mită și creșterea prețurilor de către companii care doresc să profite de sistemul public de sănătate din Brazilia, unul dintre cele mai mari din lume, deservind 210 de milioane de oameni.
Sursa: MEDIAFAX