La un pas de catastrofă (Timpul)

  • 25 August 2015 10:52
La un pas de catastrofă (Timpul)

Revista presei din 25 august 2015

La un pas de catastrofă, titrează Timpul care publică un INFOGRAFIC al evoluției leului moldovenesc față de dolar în ultimii ani. Economiștii spun că deprecierea leului nu se va opri în curând. Într-un comunicat de presă, Banca Națională explică scumpirea monedei unice europene prin aprecierea în raport cu dolarul. Un alt factor ar fi ieftinirea petrolului la bursele internaționale. "Moneda nu crește de la sine, moneda crește când este o economie puternică. Dacă nu se fac investiții în economia națională n-are cum să fie favorizată cotația monedei naționale față de monedele de referință. Leul moldovenesc pe termen mediu, lung se va deprecia încontinuu", susține expertul economic Viorel Gârbu.

EVZ îi citează pe responsabilii de la Aeroportul Chișinău care susțin că acesta a fost concesionat legal. Potrivit directorului Aeroportului, Petru Jardan, comisia Ministerului Justiției care a efectuat controalele lunile trecute, a constatat că întreprinderea se dezvoltă conform planurilor, iar management companiei Avia Invest, care administrează Aeroportul, asigură extinderea serviciilor și modernizarea Aeroportului. Amintim că ieri premierul Streleț a anunțat că va fi verificată legalitatea concesionării aeroportului.

Regimul din stânga Nistrului nu poate fi parte a negocierilor, titrează Adevărul care îl citează pe jurnalistul reținut la Tiraspol, Serghei Ilcenco. El a fost reținut de KGB-ul transnistrean în luna martie și a fost eliberat după patru luni de detenție. El susține că la Tiraspol nu există autorități cu care poți vorbi și duce tratative. „Ei au psihologia bullterrier, cea de a-i sugruma pe toți în afară de acela care te hrănește. Iar pe ei îi hrănește Rusia”.   Jurnalistul consideră că regimul de la Tiraspol nu poate fi parte a procesului de negocieri. Soluția privind integrarea Transnistriei în Republica Moldova este și ea una nereușită, în opinia lui Ilcenco, de pe urma căreia va avea de suferit democrația șubredă a Republicii Moldova. „Toată corupția și criminalitatea va veni în Republica Moldova și în loc de o Moldovă integrată vom avea o Transnistrie integrată”, atenționează jurnalistul, într-un interviu în Adevărul. 

Alexandru Vakulovschi scrie într-un editorial de pe portalul deschide.md despre soarta jurnaliștilor independenți din Republica Moldova. El se referă la un recent caz de intimidare a unui reporter de la RICE Moldova de către un șef al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentară, după o investigație scandaloasă. Și concluzia autorului este ”usturătoare: în Moldova, ca jurnalist independent, dacă îți faci bine treaba nu se schimbă nimic, ușurel totul se va mușamaliza, vei fi intimidat și nici o asociație, a nici unei prese libere nu te va apăra și nu te va sprijini”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău