La ultima licitație pentru plasarea valorilor mobiliare de stat, Ministerul Finanțelor a pierdut aproape 300 de milioane de lei

  • 11 Ianuarie 2021 18:26
La ultima licitație pentru plasarea valorilor mobiliare de stat, Ministerul Finanțelor a pierdut aproape 300 de milioane de lei

La ultima licitație pentru plasarea valorilor mobiliare de stat, Ministerul Finanțelor a pierdut aproape 300 de milioane de lei. Potrivit INFOTAG, fiind oferite titluri de valoare pentru 970 milioane lei, volumul plasamentului s-a ridicat la doar 691,8 milioane lei.

După cum a fost comunicat corespondentului INFOTAG, randamentul mediu al titlurilor de stat a rămas practic neschimbat comparativ cu ultima licitație, desfășurată la mijlocul lunii decembrie 2020: cea mai mică valoarea a fost stabilită la 3,43%, iar cea mai mare - la 5,50 %. La licitația anterioară, acești indicatori au fost de 3,44% și respectiv 5,49%.

Cererea pentru titlurile de stat de la bănci s-a ridicat la 963,47 milioane lei, adică cu 6 milioane lei mai puțin decât volumul titlurilor de stat, oferite de emitent pentru plasament.

Participanții profesioniști pe piață, a căror opinie a fost solicitată de corespondentul INFOTAG, spun că, necătând la nivelul ridicat al lichidității băncilor, nu îndrăznesc să plaseze resurse gratuite în volum mare în titlurile de stat.

"Motivul este rentabilitatea relativ scăzută a titlurilor de stat. Ministerul Finanțelor refuză să satisfacă cererile cumpărătorilor de valori mobiliare în cazul în care randamentul acestora depășește ratele dobânzii stabilite între 3,5-5,5% ", a declarat sursa pentru agenție.

În legătură cu situația politică incertă, asociată cu absența unui guvern și cu probabil alegerile parlamentare anticipate, o serie de experți prezic că Ministerul Finanțelor va trebui să crească volumul plasării titlurilor de stat în prima jumătate a anului 2021, pentru a satisface nevoile bugetului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău