La Teatrul Național se joacă spectacolul „Sfatul Țării” – inspirat din evenimentele istorice de acum 100 de ani
-
27 Martie 2019 10:48
Spectacolul este o coproducție a teatrelor din Iași și Chișinău, scenariul semnat de Mariana Onceanu și Cristian Hadji-Culea, în regia lui Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea.
Potrivit autoarei piesei, Mariana Onceanu, acest spectacol s-a adunat și a fost inspirat din documentele, expozițiile, dezbaterile organizate cu prilejul Centenarului Unirii, dar și din atitudinile și reacțiile contemporanilor noștri față de istorie.
„Dacă timp de un mileniu și mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci în 1918, deși eram în plin război mondial, soarta oamenilor născuți între Prut și Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputați din Sfatul Țării, dar și de o serie de alți factori care ne-au oferit șansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era și firesc, a generat mai multe discuții, dezbateri și controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituția Sfatului Țării și votarea Unirii, au fost cumpărați sau nu deputații, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice, sau de către Armata Română?
Răspunsurile adesea multiplică îndoielile și scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut și Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieți și amânarea „terorii roșii” cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiții românești în școli, cărți, concerte și teatru, adică în educație și cultură, nu ar fi fost posibilă mișcarea de Renaștere Națională din anii 90”, a apreciat regizorul Petru Hadârcă.
Tot astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului și cea a Unirii Basarabiei cu România, va fi dat startul acțiunilor dedicate jubileului de un secol al Teatrului Național (fondat la 6 octombrie 1921). Va fi prezentat catalogul „Eugeniu Ureche, Teatrul nu se termina niciodată”, precum și albumul de bilanț „Teatrul care ne unește, cronică ilustrată a celor 4 ediții ale Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău”.