La Strasbourg se va discuta punerea în aplicare a hotărârilor CEDO. R.Moldova, vizată în două cazuri

  • 10 Martie 2018 10:41
La Strasbourg se va discuta punerea în aplicare a hotărârilor CEDO. R.Moldova, vizată în două cazuri

În perioada 13-15 martie 2018, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va organiza ultima sa ședință trimestrială pentru a supraveghea punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). R. Moldova este vizată în două cazuri.

Reuniunea va urmări o dezbatere tematică privind supraaglomerarea în închisori, condițiile de detenție și eficacitatea căilor de atac pentru persoanele afectate de aceste probleme. Ministrul justiției din Belgia, Koen Geens va participa la dezbatere împreună cu experții Consiliului Europei și reprezentanții celor 47 de state membre, relateză Ziarul de Gardă.

Pe lista indicativă a cazurilor care urmează a fi examinate în timpul reuniunii R.Moldova apare de două ori – la punctul 11, în raport cu grupurile Ciorap, Becciev și Paladi, pentru condiții rele de detenție, inclusiv lipsa accesului la îngrijiri medicale adecvate și lipsa unui remediu eficient și la punctul 15, în cazul Catan și alții, unde Federația Rusă a violat dreptul la educație a copiilor și părinților care merg la școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a R. Moldova.

La 20 iulie 2010, CEDO a pronunțat hotărîrea în cauza Ciorap vs. Moldova, prin care a recunoscut violarea art. 3 din Convenția Europeană cu privire la drepturile și libertățile fundamentale.

La 19 octombrie 2017, în fața Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova a avut loc manifestul „La 5 ani de la Hotărârea CtEDO pe „dosarul școlilor”, lupta pentru dreptul la educație continuă”. La acesta au participat reprezentanți ai Promo-Lex, precum și mai mulți elevi și profesori din regiunea transnistreană.

„Nu s-a mișcat nimic din loc. Am venit să spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează. E timpul să ia măsuri. Suntem nevoiți să încercăm să ne facem auziți. Dacă nu ar fi speranță, nu ar fi școli. Noi, în 2002, am fost scoși cu forța din clădirea școlii din Grigoriopol, de 15 ani suntem obligați să facem naveta cu copiii ca să facă școală în limba română. Noi credem că este anormal acest lucru”, spunea atunci Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din Doroțcaia.

Acum 5 ani, la 19 octombrie 2012, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat Hotărârea în cauzele Catan și alții 27 c. Moldovei și Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei și Rusiei, Cercavschi și alți 98 c. Moldova și Rusia. Prin acea Hotărâre CtEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educație în raport cu Federația Rusă. În același timp, Curtea a stabilit că R. Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educație în cauzele date. Curtea acorda cu titlu de prejudicii morale reclamanților 1 milion și douăzeci de mii Euro și 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău