La Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău a avut loc evenimentul cultural „Paul Goma în Basarabia și în lume”

  • 30 August 18:45
La Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău a avut loc evenimentul cultural „Paul Goma în Basarabia și în lume”

Viața și creația uneia dintre cele mai emblematice figuri ale disidenței din fostul bloc socialist, românul basarabean Paul Goma, a fost discutată în cadrul evenimentului „Paul Goma în Basarabia și în lume”, și lansarea volumelor sale „Catherine” și „Unde am greșit?” și „Destinul unui disident” de Mariana Sipoș, la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, transmite Radio Chișinău.

„Basarabia a făcut mai multe decât România pentru Paul Goma”, a declarat autoarea cărții „Destinul unui disident”, îngrijitoarea volumelor „Catherine – roman inedit” și „Unde am greșit?” de Paul Goma și împuternicita legal a fiului lui Paul Goma, Filip Goma, pentru România și Republica Moldova, Mariana Sipoș.

„În timp ce el a fost decorat de statul maghiar, de statul francez, în România eu am făcut demersuri să fie decorat măcar post-mortem și nu au vrut. Au inventat răspunsul pe care ni l-au dat la Uniunea Scriitorilor, că Paul Goma a refuzat de multe ori. E o minciună, nimeni nu i-a propus. Dar Mitropolitul Basarabiei l-a decorat, post-mortem, cu cea mai înaltă decorație a Bisericii ortodoxe la Chișinău pentru mireni, pentru cei care nu sunt preoți.

Noi l-am avut pe Paul Goma. Alții s-au erijat în mari disidenți de ultimă oră, cu merite reale, în 1989, pe când Paul a început în 1956, student fiind. A fost arestat de pe holul facultății la 21 ani, când într-o povestire a scris că Basarabia este pământ românesc. Paul Goma nu le-a reproșat că nu au avut curajul să facă ce a făcut el, le-a reproșat că după revoluție au apărut ca opozanți și disidenți ai regimului comunist”, a menționat Mariana Sipoș. 

„Este bine să arătăm și cealaltă parte a ceea ce a fost Paul Goma, în relația cu Occidentul”, potrivit istoricului Sergiu Musteață, care a documentat problemele din RSSM relatate la microfonul Europei Libere de către Paul Goma.

„Odată ce Goma intrase în zona de polemică în societatea moldovenească contemporană, m-am gândit că este bine să încercăm să povestim lumii occidentale despre realitățile regimului totalitar comunist din România”, a spus Musteață, prezent la eveniment.  

Paul Goma s-a născut în 1935 în Orhei, Basarabia, unde a rămas până la anexarea teritoriului de către fosta URSS, după care s-a mutat împreună cu familia în România. Pe vremea când era student la Institutul de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București, a fost arestat și condamnat la doi ani de închisoare corecțională ca urmare a solidarizării cu revoluția maghiară din 1956 și a protestelor împotriva impunerii limbii ruse ca disciplină obligatorie în școli. După anii de închisoare, a fost muncitor necalificat, iar în 1968 a devenit membru al Partidului Comunist Român, din care a fost exclus în 1971 în urma publicării romanului „Ostinato”. În 1977, s-a solidarizat cu mișcarea „Charta 77” a intelectualilor cehi, . A fost acuzat de înaltă trădare, arestat și exclus din Uniunea Scriitorilor din România. În 1977, i-a fost retrasă cetățenia română, iar scriitorul a emigrat în Franța împreună cu familia sa, unde a rămas până la sfârșitul vieții, în 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Ploaie pe alocuri
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău