La poligonul de la Țânțăreni au loc lucrări de consolidare a digului de protecție

  • 05 Octombrie 2022 14:08
La poligonul de la Țânțăreni au loc lucrări de consolidare a digului de protecție

La poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni se desfășoară lucrări de consolidare a digului de protecție. Aceasta este a doua etapă a proiectului finanțat de Primăria municipiului Chișinău, în cooperare cu Fondul Ecologic Național. În prima etapă au fost betonate sonde și instalați 50 de piloni de stabilizare, precum și a fost amenajat drumul temporar pe dig, platforma de întoarcere a transportului, transmite IPN.

În prezent, pe teren se lucrează la demontarea țevilor metalice existente, care vor fi înlocuite cu altele din beton armat, ce trec prin corpul digului pentru scurgerea apelor pluviale și a levigatului acumulate în rigolă.

Primăria Chișinău menționează că s-a reușit forarea a 57 de piloni de sprijin din cei 80 care urmează a fi instalați, sudarea carcaselor pilonilor de sprijin, forarea și betonarea sondelor cu adâncimea de circa 6-17 metri. Totodată, a fost amenajat drumul de acces al șantierului nr. 2.

Proiectul privind lucrările de consolidare a barajului de la poligonul de depozitare a deșeurilor din Țânțăreni prevede lucrări finale de întărire a digului de protecție, stabilizarea terasamentelor, forare a 130 de piloni de sprijin, montarea chiuvetelor din beton, construcția drenajului, amenajarea și consolidarea acostamentelor, asfaltarea drumului pe dig etc.

Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2020, fiind finanțat de Primăria municipiului Chișinău (15% din costul lucrărilor) în cooperare cu Fondul Ecologic Național (85 % din investiții). Suma totală a lucrărilor este de circa 30 de milioane de lei, pentru prima etapă fiind cheltuiți 6,15 milioane lei, iar pentru a doua au fost alocați cca 24 de milioane de lei.

Pe parcursul lunii octombrie, Regia „Autosalubritate” va lansa achiziția internațională și pentru modernizarea depozitului Țânțăreni. În ultimii trei ani municipalitatea a investit în acest obiectiv peste 100 de milioane de lei și mai urmează a fi investiți încă circa 142 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău