La nivelul Parlamentului European se discută despre asistența macrofinanciară pe care ar urma să o primească R. Moldova din partea UE. Care ar putea fi principalele concluzii

  • 10 Iunie 2020 13:13
La nivelul Parlamentului European se discută  despre asistența macrofinanciară pe care ar urma să o primească R. Moldova din partea UE. Care ar putea fi principalele concluzii

La nivelul Parlamentului European se discută astăzi modul în care Rep. Moldova implementează Acordul de Asociere, precum și despre asistența macrofinanciară pe care ar urma să o primească din partea Uniunii Europene. Discuțiile au loc la reuniunea online a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care participă reprezentanți ai Parlamentului European și ai Legislativului de la Chișinău.

Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și soarta asistenței macrofinanciare europene de 100 de milioane de euro pentru Rep. Moldova sunt printre temele puse în discuție de oficiali de la Chișinău și Bruxelles. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care prezidează reuniunea. Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și ajutorul european oferit în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, vor fi alte subiecte discutate.

Înaintea reuniunii, europarlamentarul Siegrfied Mureșan a scris pe o rețea socială că Uniunea Europeană sprijină în continuare parcursul european al Republicii Moldova, însă procesul de implementare a reformelor la Chișinău rămâne un aspect important pentru acordarea asistenței macrofinanciare.

Și expertul Institutului pentru Politici Publice și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, subliniază că această reuniune este una importantă, însă foarte multe depind, ca de obicei, de autoritățile din Rep. Moldova.

În contextul actual, Parlamentul European va trebuie să voteze, eventual în luna iulie, acordarea celei de-a doua tranșe de asistență macro-financiară, dacă noi vom îndeplini condițiile. Respectiv, ei au un interes important să observe care este situația în moment actual cu privire la îndeplinirea condiționalităților privind cea de-a doua tranșă de la deputații moldoveni, de la actorii politici responsabili de votarea acestor legi în Parlamentul Republicii Moldova pentru a debursa această a doua tranșă. Cred că principala concluzie va fie legată de faptul că în Republica Moldova la ora actuală sunt necesare mai multe eforturi din partea instituțiilor guvernamentale pentru a implementa reforme legate de statul de drept, investigarea fraudei bancare și asigurarea unui climat favorabil pentru alegerile prezidențiale din toamnă”, a spus Mihai Mogâldea.

Pentru a primi cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară din partea UE, Republica Moldova are de votat și implementat câteva legi importante, precum legea ONG-urilor, de realizat schimbări în justiție și progrese în investigarea fraudei bancare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău