La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția cu genericul ”Război la Nistru”

  • 02 Martie 2021 09:13
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția cu genericul ”Război la Nistru”

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția temporară cu genericul ”Război la Nistru”, dedicată apărătorilor independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că expoziția comemorativă ”Război la Nistru” reprezintă o încercare de a reconstitui realitatea tragediei din primăvara-vara anului 1992 și este prilejuită de împlinirea a 29 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, expoziția a fost concepută ca un omagiu adus tuturor participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și, în primul rând, celor ce și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei.

”Expoziția reunește imagini cutremurătoare realizate în zona conflictului de către fotoreporterii T. Iovu, N. Pojoga, M. Vengher, A. Mardare, S. Voronin, T. Anghel ș.a. Imaginile reconstituie calvarul prin care au trecut apărătorii Moldovei în luptele de la Dubăsari și Tighina, pe platourile de la Cocieri și Coșnița, au imortalizat eroismul și bărbăția polițiștilor și voluntarilor moldoveni, greutățile și umilințele războiului, familii distruse, case și sate în ruine, chipuri de femei și copii transfigurate de durerea pierderii celor dragi. Un compartiment aparte al expoziției este dedicat combatanților căzuți în luptele pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova”, a mai spus Mariana Vasilache.

Expoziția va fi deschisă până la 21 martie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău