La mormântul plutonierului român Ioan Căplescu a fost inaugurat un crucifix. „Datoria noastră este să-i cinstim pe cei care au fost eroi, dar au fost marginalizați”

  • 03 Decembrie 2019 15:21
La mormântul plutonierului român Ioan Căplescu a fost inaugurat un crucifix. „Datoria noastră este să-i cinstim pe cei care au fost eroi, dar au fost marginalizați” TVRMOLDOVA.MD

Viitorul unei țări se construiește pe umerii trecutului, chiar dacă acesta conține și pagini triste. Este și cazul plutonierului român Ioan Căplescu, șef al postului de jandarmi din satul Merenii vechi, Anenii Noi, omorât în 1918 de bolșevicul Grigori Kotovski. De Ziua Unității tuturor românilor, la mormântul plutonierului din cimitirul localității a fost inaugurat un crucifix, informează TVRMOLDOVA.MD.

Potrivit sursei citate, istoria asasinării plutonierului român a mărturisit-o cel mai vârstnic locuitor al satului Mereni, Grigore Bojescu. Bătrânul povestea că după unirea din 27 martie 1918 pe teritoriul dintre Prut și Nistru existau încă multe elemente revoluționare bolșevice, soldați ruși care comiteau jafuri și omoruri, printre care și banda lui Grigori Kotovski, care fugise peste Nistru, dar periodic făcea incursiuni în dreapta râului.

 „Acest Kotovski a fost un bandit, un om periculos tâlhar”, spune Grigore Bojescu, un localnic din Merenii Vechi, Anenii Noi.
 
În acea vreme, Ioan Căplescu era șef de post al jandarmeriei din comuna Mereni. În seara zilei de 19 august 1918, plutonierul Căplescu primește o informație secretă: Kotovski și ortacii săi urmau să țină un ospăț la o cârciumă de lângă gara Mereni. Așa că plutonierul decide să-l captureze pe Kotovski.
 
„Și au înconjurat acea crâșmă. Când s-a uitat Kotovski, era înconjurat de jandarmii români. A deschis foc asupra jandarmilor și în acel timp l-au împușcat pe șeful jandarmilor. Bandiții au fugit”, mai spune Grigore Bojescu.
 
Ioan Căplescu a fost înmormântat în cimitirul din Mereni, însă doar această cruce din fier mai amintea despre locul de veci al caporalului. După ce a văzut reportajul realizat de TVR MOLDOVA, președintele Asociației Tighina, Alexei Paluță, a decis să ridice un crucifix în memoria plutonierului răpus de gloanțele tâlharului sovietic. 
 
„Datoria noastră este să-i cinstim pe cei care au fost eroi, dar au fost marginalizați. Adevărul, după cum a spus un preot, este ca o picătură de ulei pe care cineva încearcă să o apese la fundul unei găleți plină cu apă. Oricum iese la suprafață”, spune Alexei Paluță, președintele Asociației „Tighina”.
 
Crucifixul a fost realizat din piatră de Cosăuți.
 
„Pe care sunt reprezentate elementele decorative unui cenotaf. Sunt elementele tradiționale pe el, spirituale adică bisericești, iar pe spatele cenotafului am sculptat harta României Mari”, spune meșterul popular, Vladislav Lozan.
 
Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu Înalt Preasfințitul Petru, în comun cu preoți de la Mitropolia Moldovei, a tinut o slujbă de sfințire a crucifixului.
 
 „Consider că este un moment simbolic atât pentru Basarabia, pentru Mereni, cât și pentru întreg neamul românesc. 00.50 Important este ca tânăra generație să cunoască adevărata istorie. nu cea care ne-a fost impusă”, spune Eduard Straistă, localnic din satul Merenii Vechi, Anenii Noi.
 
„Evenimentul este unul adânc spiritual și vedeți că un monument atât de mic a adunat așa de multă lume”, spune Iulian Rusanovschi, președintele Asociației „Monumentum”.
 
În afară de localnici, au venit oameni din România și grupuri de elevi și profesori din Transnistria, de la liceele cu predare în limba română de la Râbnița, Tiraspol și Tighina.
 
„E datoria noastră. Eu, ca director al unui liceu cu predare în limba română, nu pot să fiu altfel împreună cu copilașii noștri. Dacă omul nu are memorie, nu avem nici viitor”, spune Ion Iovcev, directorul liceului teoretic "Lucian Blaga", Tiraspol.
 
Cu regret, deocamdată, în arhivele naționale de la București nu au fost găsite informații despre Ioan Căplescu, dar Crucifixul ridicat la căpătâiul de veci al plutonierului va păstra veșnic amintirea despre cel care a fost șeful de post al jandarmeriei din comuna Mereni. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău