La Jeddah, începe reuniunea pe tema Ucrainei. Aproximativ treizeci de țări, cu excepția Rusiei, caută un plan de pace

  • 05 August 2023 16:33
La Jeddah, începe reuniunea pe tema Ucrainei. Aproximativ treizeci de țări, cu excepția Rusiei, caută un plan de pace

Arabia Saudită găzduiește începând de sâmbătă o reuniune pe tema Ucrainei, într-o nouă tentativă de a-și afirma puterea internațională, chiar dacă așteptările rămân limitate în ceea ce privește rezultatele acestei inițiative de pace, potrivit unei analize AFP, citată de Hotnews.

Bogata monarhie din Golf a anunțat vineri seara că „consilieri de securitate din țări frățești” vor participa la reuniunea de două zile de la Jeddah, la Marea Roșie, pentru a discuta despre „criza ucraineană”, fără a dezvălui numele statelor participante.

Potrivit agenției oficiale de presă SPA, reuniunea reflectă „disponibilitatea regatului de a exercita o misiune de bune oficii pentru a ajuta la găsirea unei soluții care să ducă la o pace permanentă”.

Aproximativ treizeci de țări, cu excepția Rusiei, au fost invitate, potrivit unor diplomați informați cu privire la pregătiri care au solicitat anonimatul.

Potrivit acestora, Riadul dorește în special să primească Brazilia, India, China și Africa de Sud, membre ale BRICS (alături de Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu au luat partea Ucrainei, deși nu susțin invazia rusă lansată în februarie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat reuniunea de vineri ca fiind „foarte importantă”.

Apropiată de Moscova și bucurându-se de relații bune cu Kievul, Arabia Saudită, primul exportator mondial de țiței, a încercat deja să se poziționeze ca mediator în război.

Cu toate acestea, Ucraina a criticat Riadul pentru că face jocul Rusiei, care este supusă sancțiunilor occidentale, prin aplicarea unei politici petroliere comune cu Rusia, menită să crească prețurile pe piețele mondiale.

A face oamenii să uite eșecurile
Criticată de țările occidentale pentru refuzul său de a condamna Rusia, China va fi reprezentată la reuniunea de la Jeddah de trimisul său pentru Ucraina, Li Hui. Beijingul și-a exprimat hotărârea de a „continua să joace un rol constructiv în găsirea unei soluții politice la criza ucraineană”.

India și Africa de Sud au indicat, de asemenea, că vor participa.

Arabia Saudită, după mai mulți ani de diplomație neregulată sub conducerea prințului moștenitor Mohammed ben Salmane, se consideră acum un mediator internațional.

Regatul și-a curățat relațiile cu propriii rivali, începând cu Qatar, Turcia și chiar, din nou în acest an, cu Iranul și Siria.

„Prin găzduirea acestui summit, Arabia Saudită vrea să își consolideze ambiția de a deveni o putere mijlocie globală capabilă să medieze în conflicte”, observă Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul ONG-ului specializat International Crisis Group.

Pentru Riad, care este de asemenea implicat în discuții privind Sudanul, scena unui conflict de la jumătatea lunii aprilie, obiectivul este de asemenea de a „face să se uite unele dintre eșecurile sale din trecut, cum ar fi intervenția sa în Yemen și asasinarea lui Jamal Khashoggi”, a declarat pentru AFP acest expert, citează Hotnews

În 2015, Arabia Saudită a lansat o operațiune militară în Yemenul vecin pentru a sprijini forțele guvernamentale care luptă împotriva rebelilor houthi, care sunt apropiați de Iran. Acuzațiile de crime de război și criza umanitară, una dintre cele mai grave din lume, au pătat imaginea Arabiei Saudite.

Însă șocul provocat de asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit critic Jamal Khashoggi de către agenți saudiți la Istanbul a fost cel care a aruncat regatul, cândva discret, în cea mai gravă criză diplomatică a sa.

„Strategie de echilibru”...
Volatilitatea piețelor energetice legată de războiul din Ucraina a oferit însă Arabiei Saudite ocazia de a se reveni pe scena mondială.

De acum încolo, Riadul „vrea să se vadă alături de India sau Brazilia, pentru că numai ca grup aceste puteri mijlocii pot spera să aibă un impact”, consideră Joost Hiltermann.

Arabia Saudită a susținut rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care denunță invazia rusă și anexarea declarată de Moscova a teritoriilor din estul Ucrainei.

În luna mai, regatul l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la un summit al Ligii Arabe, unde a profitat de ocazie pentru a-i acuza pe anumiți lideri din regiune că au închis ochii la invazia rusă.

Dar Riadul adoptă un „act clasic de echilibrare”, spune Umar Karim, expert în politică saudită la Universitatea Birmingham din Marea Britanie.

„Rusia va vedea cu siguranță o astfel de inițiativă foarte favorabil, sau cel puțin nu o va considera inacceptabilă”, a declarat el pentru AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:8,23 m/s
Sun
6
Mon
6
Tue
4
Wed
5
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău