La Iași începe Festivalul Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova”. Pe scenă vor fi prezente și ansambluri folclorice din Republica Moldova

  • 07 Octombrie 2022 10:20
La Iași începe Festivalul Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova”. Pe scenă vor fi prezente și ansambluri folclorice din Republica Moldova

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova” se desfășoară în perioada 7-9 octombrie 2022, la Iași, în Amfiteatrul Palas. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași al Consiliului Județean Iași.

„Festivalul are ca scop promovarea formațiilor artistice din județ, îndeosebi a celor alcătuite din tineri interpreți, stimularea grupurilor instrumentale tradiționale, a formațiilor de dansuri și a repertoriilor locale, atragerea tinerilor spre cunoașterea și practicarea dansului popular”, spun organizatorii, scrie Ziarul de Iași.

Sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 12:00, are loc Parada portului popular pe traseul Piața „Mihai Eminescu” (Casa de Cultură a Studenților Iași) – Str. Lăpușneanu – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii – Amfiteatrul Palas Iași.

„Îmi amintesc de edițiile precedente ale Festivalului Internațional de Folclor Trandafir de la Moldova, care s-a desfășurat pe timpuri în localitatea Strunga. Pe atunci eram tineri, iar festivalul tot continuă să întinerească. Am participat la multe ediții ale acestui regal folcloric și îmi pot permite să afirm că notorietatea festivalului este direct proporțională cu cea a cântecului devenit imn al moldovenilor din întreg spațiul unde locuiesc români. Și pentru artiștii populari din Basarabia acest festival, unic în felul său, este un model de promovare a culturii tradiționale românești prin cântec, joc și port popular”, precizează dr. Tudor Colac, cercetător științific coordonator de la Academia de Științe a Republicii Moldova.

Printre participanții la festival se numără: Ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, Ansamblul de dansuri „Orpheas” al comunității grecești din Iași, Fanfara „Sinel Oprică” din Cozmești – Iași, Ansamblul folcloric „Corăgheasca” din Deleni – Iași, Ansamblul folcloric „Sârba cu năframă” din Hîrlău – Iași, Ansamblul folcloric „Trei generații” din Heleșteni – Iași, Ansamblul folcloric „Moldovenii din Cetate” din Moșna – Iași, Ansamblul folcloric „Basaraba” și Fanfara din Scobinți – Iași, Ansamblul folcloric „Busuiocul” din Bacău, Ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor, Bistrița-Năsăud, Fanfara și Ansamblul de dansuri „Codrulețul” din Vorona – Botoșani, Ansamblul folcloric „Joc dăișorean” din Dăișoara – Brașov, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” din Piatra Neamț, Ansamblul folcloric „Romanați” din Caracal – Olt, Ansamblul folcloric „Cetina” din Vama – Suceava, Orchestra de muzică populară „Ciobănaș„ și Ansamblul de dans popular „Codrenii” din Călărași – Republica Moldova, Ansamblul de muzică și dansuri populare bulgărești al Centrului de Excelență „Ștefan Neaga” – Filiala Orașului Tvardița – Republica Moldova, Călin Brăteanu cu Taraful „Obcina” din Suceava și Zinaida Bolboceanu cu Taraful tradițional din Chișinău – Republica Moldova. Intrarea este liberă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău