La Helsinki are loc o reuniune a miniștrilor de externe UE și ai statelor candidate

  • 16 August 2019 15:43
La Helsinki are loc o reuniune a miniștrilor de externe UE și ai statelor candidate

Actualul șef al diplomației europene, Federica Mogherini, a invitat reprezentanții Pristinei la Helsinki, la o întâlnire cu miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene și ai statelor candidate la UE, scrie Rador.

Potrivit cotidianului belgrădean "Večernje novosti", în acest mod Mogherini încearcă să impună succesorului său, spaniolul Josep Borell, ca pe lista participanților la astfel de reuniuni să fie incluși și politicienii kosovari.

Reuniunile în acest format au loc la fiecare șase luni și sunt organizate de țara care deține președinția Consiliului European, dar formal invitațiile sunt trimise de șeful diplomației europene. Potrivit surselor "Večernje novosti", Mogherini a decis să invite și reprezentantul Pristinei, respectiv pe ministrul kosovar de externe, Behgjet Pacolli, în pofida opoziției oficiale a Madridului și a faptului că niciun stat UE nu a solicitat prezența reprezentantului Kosovo.

Ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, a declarat că se va consulta cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, pentru a stabili dacă Serbia va participa la viitoarea reuniune din Finlanda a miniștrilor de externe UE și ai statelor candidate. "În ultimul moment, Mogherini a modificat întregul concept și la reuniune vor participa așa-numitele state partenere. A luat această decizie la final de mandat astfel încât să poată participa și reprezentanții Pristinei" - a subliniat Dačić.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău