La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

  • 08 August 2022 18:27
La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice și prosperitatea poporului belarus, precum și pentru continuarea eforturilor internaționale de tragere la răspundere a regimului opresiv de la Minsk, la doi ani de la organizarea alegerilor prezidențiale frauduloase care i-au adus lui Aleksandr Lukashenko al șaselea mandat.

„Marțea aceasta se împlinesc doi ani de la alegerile prezidențiale frauduloase din 9 august 2020, care i-au privat pe belaruși de posibilitatea de a-și alege liber propriul viitor. În această zi, reiterăm sprijinul nostru ferm pentru aspirațiile lor democratice și pentru eforturile de a susține respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Reiterăm faptul că Aleksandr Lukașenko este lipsit de orice legitimitate democratică. În urmă cu doi ani, regimul de la Minsk a lansat o represiune masivă împotriva poporului din Belarus pentru că a solicitat în mod pașnic o guvernare democratică. De atunci, regimul a orchestrat o represiune brutală care s-a agravat continuu. Prizonierii politici – apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii, sindicaliștii, lucrătorii din mass-media, avocații și cetățenii obișnuiți care exprimă orice critică la adresa sistemului – sunt acum peste 1200 și această cifră crește pe zi ce trece. Mulți belaruși, inclusiv reprezentanți ai opoziției democratice, au fost forțați să părăsească țara pentru a evita persecuțiile nejustificate. Regimul a etichetat mulți activiști pentru democrație drept “teroriști”, atacându-i cu dezinformare și intimidare, precum și amenințându-i cu pedeapsa cu moartea. De asemenea, regimul și-a intensificat persecuția împotriva comunității poloneze. În schimb, niciunul dintre autorii violențelor împotriva populației civile nu a fost tras la răspundere. Vom continua să sprijinim eforturile internaționale de responsabilizare a Belarusului, în vederea strângerii și păstrării dovezilor de încălcare a drepturilor omului. Nu vom uita victimele regimului Lukașenko și crimele sale din trecut și din prezent. Pentru Uniunea Europeană, Belarus și poporul său curajos sunt un vecin european important. Suntem ferm hotărâți să continuăm să folosim instrumentele noastre disponibile, inclusiv sancțiuni suplimentare și sprijin sporit, pentru a sprijini drepturile democratice ale poporului belarus. Vom continua să fim alături de poporul belarus și să sprijinim un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil”, transmite Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

Din august 2020, UE a alocat aproximativ 65 de milioane de euro pentru a sprijini populația din Belarus – victimele represiunii, societatea civilă, mass-media independentă, femeile, tinerii și studenții, întreprinderile mici, sănătatea și cultura.

În acest sens, șeful diplomației europene mai spune că UE este pregătită să mobilizeze planul cuprinzător de sprijin economic în valoare de 3 miliarde de euro după ce în Belarus va avea loc o tranziție democratică. „Acest lucru demonstrează în mod clar angajamentul nostru pe termen lung față de pacea, aspirațiile democratice și prosperitatea poporului belarus”, adaugă Josep Borrell.

De asemenea, acesta menționează complicitatea regimului de la Minsk pentru susținerea războiului ilegal de agresiune al Rusiei în Ucraina și solicită autorităților din Belarus, în numele UE, „să adere pe deplin la principiile democrației și ale statului de drept, să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale și să acționeze în conformitate cu dreptul internațional și cu propriile angajamente ale Belarusului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău