La Comrat va fi editată o carte de bucate tradiționale găgăuze

  • 03 Septembrie 2019 14:54
La Comrat va fi editată o carte de bucate tradiționale găgăuze

Autoritățile UTA Gagauz-Yeri vor edita o carte de bucate găgăuze. Volumul este elaborat de către Centrul științific de cercetări din autonomie și se preconizează să vadă lumina tiparului în 2020, transmite MOLDPRES cu referire la presa regională.

Potrivit Irinei Constantinova, directorul Centrului amintit, rețetele și alte materiale pentru această carte sunt acumulate de la gospodinele din regiune, în special, de la cele în etate care  cunosc tehnologiile originale de preparare. Ulterior, informația stocată va fi  prelucrată după un concept  comun al bucătăriei tradiționale găgăuze.

“Această carte va include mâncăruri reci și fierbinți, dulciuri și deserturi, băuturi spirtoase și fără alcool, bucate din aluat și gustări, caracteristice bucătăriei tradiționale găgăuze. Tot materialul va fi aranjat frumos, cu descrierea amănunțită a pregătirii fiecărui fel în parte. Este o muncă serioasă, meticuloasă, de aceea editarea cărții va lua mai mult timp”, a relevat Irina Constantinova, citată de gagauzinfo.md.

Sursa citată a precizat că până la finele anului curent urmează să fie prezentată macheta lucrării, iar în anul următor cartea să fie deja disponibilă cititorilor.

Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată preponderent viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de o sută de feluri de mâncare. Originalitatea bucătăriei găgăuze constă mai ales în alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Mare parte din gospodinele găgăuze preferă să adauge în mâncare pastă de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se regăsește kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea, baur, kaimaklî,  gustări din ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză ș.a.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău