La Comrat a fost aprobată o lege care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe în Găgăuzia

  • 29 Aprilie 2022 14:36
La Comrat a fost aprobată o lege care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe în Găgăuzia

Membrii Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (APG) au aprobat astăzi o lege locală privind simbolurile pe teritoriul autonomiei. Aceasta permite confecționarea și folosirea așa-numitelor panglici ale Sfântului Gheorghe în regiune, transmite MOLDPRES.

Legea regională a fost adoptată în regim simplificat. Potrivit deputaților APG, acest lucru este permis de Regulamentul cu privire la statutul special din UTA Găgăuzia, scrie sursa citată.

Pe teritoriul Republicii Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară sunt interzise (literele V și Z, precum și așa-numitele panglici al Sf. Gheorghe), după ce președintele Maia Sandu a promulgat săptămâna trecută legea în acest sens, adoptată anterior de Parlament.

Potrivit documentului adoptat de Legislativ, confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor agresiunii militare, se pedepsește cu o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi de până la 18 mii de lei.

Mai mulți juriști s-au expus pe marginea hotărârii deputaților de la Comrat, afirmând că aceasta poartă în mare parte caracter politic, or, legile autonomiei nu pot fi mai presus față de Constituția și legile Republicii Moldova. Se afirmă, de asemenea, că legea de la Comrat nu va avea valoare legală pentru polițiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău