La Chișinău va fi organizat Festivalul de film „Debut”, dedicat tinerilor cineaști din Republica Moldova

  • 20 Septembrie 20:55
La Chișinău va fi organizat Festivalul de film „Debut”, dedicat tinerilor cineaști din Republica Moldova

Festivalul de film Debut, eveniment cinematografic dedicat tinerilor cineaști, va fi organizat la Chișinău în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de Uniunea Cineaștilor din Moldova.

Participanții sunt invitați să se înscrie la eveniment până pe 20 octombrie.

Festivalul va avea loc pe 8, 9, și10 noiembrie. Într-o conferință de presă la IPN, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, a declarat că este un proiect care încearcă să încurajeze tinerii din Republica Moldova să vină să-și prezinte lucrările pe marele ecran.

Uniunea Cineaștilor este una dintre uniunile care are cea mai tânără medie de vârstă, ceea ce înseamnă că avem în rândul Uniunii foarte mulți tineri. Încercăm să-i încurajăm, să-i susținem, să-i promovăm și să-i criticăm atunci când este cazul. Asemenea procedee pot avea loc în cazul unui eveniment de film important cum este Festivalul Debut”, a precizat Virgiliu Mărgineanu.

Președintele și inițiatorul Festivalului Debut, Vlad Druc, a menționat că regulamentul de participare este democratic.

Cine este talentat sau are un debut cinematografic este binevenit să vină să-și prezinte lucrarea. Nu este vorba de lucrări excelente, cu impact social. Este vorba de căutări în arta cinematografiei și noi salutăm acest lucru”, a spus regizorul.

Rigorile de selecție și jurizare sunt blânde.

Festivalul a fost inaugurat mai mult să scoată în evidență lucrările de licență ale studenților, acesta fiind ultimul film după 5 ani, de fapt acum se învață 4 ani de regie, operatorie. Iar pentru studenții ale căror lucrări au impact în presă, noi le facem bonus și îi primim în Uniunea Cineaștilor”, a adăugat cineastul.

Festivalul de film Debut este un festival-concurs, care va fi jurizat și în care vor fi oferite premii, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar, Premiul-regie sau Premiul pentru scenariu. Scopul general al proiectului este să ofere o platformă pentru tinerii cineaști să-și facă cunoscute creațiile cinematografice realizate.

Evenimentul va fi organizat la Centrul cultural Odeon. Intrarea va fi liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău