AUDIO | La Chișinău sunt comemorate victimelor regimului totalitar comunist, pe locul fostului sediu central al NKVD

  • 30 Octombrie 2020 17:13
0%
00:00:00
00:00:00

Comemorarea victimelor regimului totalitar bolșevic-comunist are loc astăzi la Chișinău, la Piatra comemorativă, instalată pe locul fostului sediu NKVD, la intrarea în parcul Valea Morilor. Aici, conform documentelor transmise recent Arhivei Naționale a Moldovei, în anii 1940-1941, au fost executate și aruncate în groapa cu var de către bolșevici peste o sută de persoane pașnice – profesori, studenți, elevi de liceu, lucrători ai CFR, preoți.

La evenimentul, organizat de Asociația Centrul Cultural-Educativ „Paisie” și-au anunțat participarea reprezentantul Institutului de Istorie al Academiei de Științe, Virgiliu Bârlădeanu, consulul Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova, Egle Blozleniene, președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, Valentina Sturza, istoricul găgăuz, Ignat Cazmalî și alte persoane.

Organizatorii, membrii asociației Centrul Cultural-educativ „Paisie”, deja al 4-lea an comemorează victimele represiunii printr-o rugăciune colectivă, oficiată de preoții bisericii „Sfântul Serafim”, din apropierea monumentului, apoi dau citirii numele victimelor.

Potrivit administratorului asociației, Constantin Ciobanu, mesajul participanților este îndemnul la compasiune și de comemorare a victimelor nevinovate:

Memoria este acel spațiu unde are loc legătura între trecut, prezent și viitor. Noi dorim să avem un viitor mai bun, dar din păcate nu ne cunoaștem prea bine trecutul. Avem o memorie slabă despre victimele represiunilor totalitarismului comunist. Vedem din exemplul mass-media că se vorbește mai mult despre victime și călăi, dar nu-i cunoaștem concret pe cei care au avut de suferit. Dar este foarte important a pomeni persoanele concrete, de a ne cunoaște rudele, cunoscuții, care au avut de pătimit. Când vorbim despre cifre, dar știm că victimele regimului bolșevic au fost de ordinul sutelor de milioane, avem o atitudine puțin abstractă. Dar când vorbim despre o rudă de a noastră, un cunoscut și spunem cine a fost, ce profesie a avut, istoria și trecutul se descoperă prin altă fațetă”, a spus Constantin Ciobanu.

 

Acțiunea de astăzi face parte dintr-un maraton on-line cu genericul “Rugăciunea Memoriei”, organizat pe întreg spațiul fostei Uniuni Sovietice, dar și în alte țări, precum Franța, Germania, Statele Unite. Anul acesta mai mulți participanți din diferite orașe din spațiul post-sovietic au aderat la acțiune în mod virtual, citind de acasă numele persoanelor supuse represaliilor în perioada sovietică și aprinzând lumânări în memoria lor.

 

Mai menționăm că în perioada regimului totalitar bolșevic, conform unor estimări ale istoricilor, circa un milion de basarabeni au fost reprimați prin executări, deportări, foamete, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,37
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău