La Chișinău și Iași va avea loc Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”

  • 20 Septembrie 2021 09:25
La Chișinău și Iași va avea loc Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” se va desfășura în perioada în perioada 22-23 septembrie la Iași și pe 24-25 septembrie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit scriitorului și editorului Daniel Corbu, deschiderea Festivalului va avea loc pe 22 septembrie,  la ora 12.00, la Muzeul Unirii din Iași, după care, în Sala Operei Naționale din Iași. Tot în prima zi , la ora 18.30, se va desfășura spectacolul omagial cu participarea maestrului Eugen Doga. La concert vor participa: Orchestra de Tineret a Iașului, dirijor Virgil Popa, Corul Marii Uniri, dirijor – Andrei Fermeșanu, Corul de Copii al Municipiului Iași - dirijor Raluca Zaharia, Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Iași. Soliști: Ana Maria Donose, Cristina Grigoraș, Dumitru Mîțu, Veaceslav Timofti, Vitalie Advahov (acordeon), Cătălin Advahov (vioară) și Andrei Druță (nai), precizează sursa citată

Totodată, pe 23 septembrie, la ora 17.30, la Ateneul Național din Iași, în Sala de Spectacole ”Radu Beligan”, va avea loc spectacolul de muzică și poezie ”Scrisoare din Basarabia”. Vor participa: Corul de Copii al Ateneului Iași, dirijor – Raluca Zaharia, un recital literar de actorul Nicolae Jelescu cu genericul  ”Floarea de lumină”, un recital muzical al cantautorului Viorel Burlacu, recitaluri literare din opera poetului, alocuțiuni și conferințe privind opera și personalitatea poetului Grigore Vieru, lansări de cărți. Evenimentul se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”, ediția a XIII-a.

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” va continua cu depuneri de flori pe 24 septembrie  pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău și se va încheia pe 25 septembrie cu colocviul artistic cu genericul ”Acum și în veac”, care va avea loc pe 25 septembrie la Biblioteca Publică Raională ”ÎPS Antonie Plămădeală” din Hâncești.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a fost lansat în 2009.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău