La Chișinău se desfășoară cea de-a VIII-a ediție a Festivalului internațional de muzică violonistică „Regina Vioară”

  • 10 Septembrie 2017 12:55
La Chișinău se desfășoară cea de-a VIII-a ediție a Festivalului internațional de muzică violonistică „Regina Vioară”

Tineri instrumentiști din țară și de peste hotare participă la  cea de-a VIII-a ediție a Festivalului internațional de muzică violonistică „Regina Vioară”, care  se va desfășura începe astăzi la Chișinău și se va încheia la 13 septembrie. Evenimentul va fi inaugurat astăzi, la ora 19.00,  la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, relatează MOLDPRES.

Potrivit dirijorului Vasile Goia, Artist al Poporului, unul dintre organizatorii festivalului, pe parcursul acestuia vor fi prezentate patru concerte. Invitatul special al actualei ediții este Răzvan Stoica, unul dintre cei mai talentați tineri violoniști din Europa, discipol al școlii românești de vioară,  care s-a afirmat pe plan profesional în timpul studiilor sale în Olanda și care în prezent activează la Salzburg (Austria).

În concertul de deschidere, Răzvan Stoica va interpreta, alături de alți violoniști, lucrarea „Omagiu lui Serghei Lunchevici”, inspirată de „Balada” lui C. Porumbescu în prelucrare de Vasile Goia și cele „Șase dansuri românești” de B. Bartok.  Pe 12 septembrie,  împreună cu sora sa, Andreea Stoica, el va prezenta un recital pentru pian și vioară.

La 11  septembrie, pe scenă vor evolua violoniștii  Dan-Iulian Druțac , Elena Jmurko, (R. Moldova), Anna Savkina (Rusia) și  Solomiya Ivakhiv (SUA), susținuți de Ansamblul de instrumente cu corzi „Kaiser” din Chișinău, în cadrul unui concert de muzică camerală.  Solomiya Ivakhiv va interpreta, în premieră la Chișinău, concertul pentru vioară și orchestră de compozitorul american Samuel Barber, la pupitrul orchestrei aflându-se Steven Huang, cunoscut dirijor și profesor universitar din SUA.

Festivalul  se va încheia pe 13 septembrie cu un concert susținut de cei mai buni elevi ai profesoarei Galina Buinovschi, laureată a Premiului Național, deținătoare a ”Ordinului Republicii”.  În mod tradițional, la pupitrul Orchestrei simfonice a Festivalului se vor afla frații Dumitru și Vasile Goia, Artiști ai Poporului, fondatorii și organizatorii permanenți ai Festivalului internațional de muzică violonistică „Regina Vioară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău