La Chișinău începe astăzi, 26 mai, ediția a XIII-a a Bienalei Internaționale de Teatru „Eugène Ionesco”

  • 26 Mai 2023 14:30
La Chișinău începe astăzi, 26 mai, ediția a XIII-a a Bienalei Internaționale de Teatru „Eugène Ionesco”

La Chișinău începe astăzi ediția a XIII-a a Bienalei Internaționale de Teatru „Eugène Ionesco”. Ediția din acest an va aduce publicului din Chișinău 18 spectacole de teatru, muzică, dans și expoziții de fotografie, scrie Radio Chișinău.

Deschiderea Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 are loc la Teatrul Național „Eugène Ionesco” din Capitală, cu spectacolul „Revizorul” de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău. Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, regizorul Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi.

La Chișinău începe astăzi, 26 mai, ediția a XIII-a a Bienalei Internaționale de Teatru „Eugène Ionesco”

Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?

Sâmbătă, 27 mai, la ora 16.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”, va avea loc vernisarea expoziției fotografice Teatrul Național „Eugène Ionesco” din Chișinău și Compania Teatrală Kaze din Tokyo – călătorind împreună prin lumea teatrului.

La ora 18.00, la Teatrul „Eugène Ionesco” se va juca spectacolul „Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru (în regia autorului) – o poveste a doi fii rătăcitori și o dramă a întârzierilor în viață. La ora 21.00, în aceeași zi, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, va avea loc spectacolul în plein-air Moby Dick după Herman Melville – un spectacol alegoric creat de Teatro dei Venti (Italia), implicând o uriașă mașinărie de teatru și o echipă de 20 de artiști, inclusiv actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.

Duminică, 28 mai, la ora 17.00, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, va fi prezentat spectacolul Prieteni vechi de Yuan Zhi, în regia lui Sun Qishun. Piesa, realizată de compania Happytogether Dreamcast studio (China), va spune povestea a doi „prieteni vechi”, Ma Dayun și Li Xiaoxiang, care pornesc într-o călătorie cu totul specială de redescoperire a prieteniei și a frumuseții adevărate a vieții.

La ora 19.00, la Teatrului Național „Eugène Ionesco”, va avea loc spectacolul Luxuria, în regia lui David Gutiérrez și a lui Paula Reyes de la compania Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care va combină elemente de dans și muzică flamenco tradiționale cu elemente de balet și muzică contemporană, transportând publicul în lumea suspansului, a intrigii, în dinamica complexă a puterii pasiunii, iubirii, nebuniei și tragediei.

La spectacolele din aer liber din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, publicul va avea acces liber, a spus directorul Festivalului, Pertu Vutcărău:

 „În festival vor fi prezentate 18 spectacole de teatru, muzică și dans. Vor fi câte două spectacole pe zi, în afară de asta va avea loc și o expoziție de fotografie în holul de la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, care va reflecta relațiile de prietenie între teatrele „Eugène Ionesco” și Teatrul Kaze din Tokyo, Japonia – timp de 30 de ani de când durează această colaborare și prietenie. În afara de aceasta, în cadrul Festivalului va fi prezentat și filmul „100 de ani de la înființarea Teatrului Românesc la Chișinău”. Pe lângă aceste  evenimente vor avea loc întâlniri, discuții cu regizori de teatru, regizori de festivaluri, actori din diferite țări, cu scopul de a crea relații cu teatrele autohtone, de a vedea care este nivelul la care se face teatrul în R. Moldova, ca mai apoi să reflecte în țările din care vin”, a menționat Petru Vutcărău.

Pe 31 mai, la ora 17:00, actorii de la Teatrul „Odeon” din București vor prezenta spectacolul „Gardenia” – un spectacol ce surprinde patru generații de femei din aceeași familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile și moștenirea genetică. Toate își spun povestea la aceeași vârstă – 33 de ani, și trec prin frământările istoriei, începând cu cel de-al doilea Război Mondial și până în prezent.

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea va urca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” pe 3 iunie, la ora 19:00, cu spectacolul „Portugalia”. Regizorul spectacolului, Zoltán Egressy, îi prezintă pe Fundă, Poreclă, Sfeclă, Clamă, Satana etc., alături de un cârciumar înțelegător și de un preot neconvențional, pentru un sat anchilozat în tradiție, și cât se poate de frământat.

Ultimele două spectacole din cadrul Bienalei de Teatru „Eugène Ionesco” vor avea loc pe 4 iunie. În această zi, la ora 16:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul „Legenda despre Narayama” al unei trupe japoneze, iar la ora 18:00, la Teatrul „Eugène Ionesco”, va avea loc un spectacol muzical susținut de Lupii lui Calancea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău