La Chișinău au fost lansate volumele ”Alexandru Cosmescu-centenar”
-
31 Mai 2022 18:10
Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, au lansat astăzi trei volume intitulate ”Alexandru Cosmescu-centenar”, apărute la o editură din Iași în colecția „Basarabia în cultura română” și îngrijite de profesorul universitar și scriitorul Cătălin Bordeianu, informează MOLDPRES.
În debutul manifestării, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că opera lui Alexandru Cosmescu încă n-a fost ridicată pe acel soclu pe care îl merită în literatura română. ”A tradus din creația unor autori de mare valoare din literatura universală și cea rusă: Andersen, Dostoievski, Tolstoi etc. Prin intermediul acestor traduceri am avut acces nu doar la literatura universală, ci și la un model al limbii române în RSSM”, a remarcat oficialul. În context, academicianul Mihai Cimpoi a spus ca Alexandru Cosmescu a fost un mare cărturar într-o perioadă vitregă a literaturii noastre și un îndrumător al mai multor tineri scriitori, notează sursa citată.
Într-un studiu introductiv, Alex Cosmescu-fiul, subliniază, între altele, că aceste volume își propun să recupereze urmele lăsate de tatăl său în câmpul literar, atât prin textele publicate în timpul vieții, cât și prin notele rămase în manuscris. „Cele trei volume ”Alexandru Cosmescu: Centenar”, la un secol de la nașterea scriitorului, cuprind o serie de texte – unele reeditate, altele inedite, majoritatea publicate pentru prima oară cu caractere latine – care vor permite unei noi generații de cititori și cercetători să se familiarizeze, la prima mână, cu diverse ipostaze ale autorului lor. Acest demers de recuperare a urmelor lăsate de Alexandru Cosmescu în câmpul literar românesc a devenit posibil datorită implicării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova în celebrarea centenarului scriitorului, a deschiderii generoase a prof. univ., dr. hab. Cătălin Bordeianu, bun cunoscător al realităților basarabene, și a disponibilității editurii respective de a contribui la editarea, în acest format, a unor texte ce întregesc imaginea mediului literar al Basarabiei secolului douăzeci”, a precizat Alex Cosmescu.
Potrivit sursei citate, volumul ”Vârsta succeselor” include o piesă scrisă de autorul Alexandru Cosmescu în anii 1969-1970. Urma să fie publicată în 1970, dar a fost scoasă din șpalturile revistei ”Nistru” la intervenția șefului de atunci al secției știință și cultură a CC al PCM, sub motivul că jumătate din acțiune are loc în România și s-ar crea impresia că în RSSM și România se vorbește aceeași limbă. Volumul ”La hotarul negurilor” preia titlul unui fragment de roman, lăsat în manuscris, și conține o selecție din eseistica și proza literară a scriitorului. Câteva dintre eseurile incluse aici sunt preluate din volumele ”Crugul lunilor” și ”Maiștri și învățăcei”, altele provin din presa timpului și din arhiva personală. Volumul include și un fragment din romanul proiectat ”La hotarul negurilor”, și el parțial autobiografic. Al treilea volum, ”Darurile magilor”, reia titlul (preluat și el de la o povestire de O. Henry) primei antologii de traduceri publicate de Alexandru Cosmescu în 1969. Sunt selectate pentru acest volum texte din cele două antologii de traduceri semnate de Alexandru Cosmescu, ”Darurile magilor” și ”Miraculoasele tărâmuri”, adăugând și o lucrare apărută într-o antologie colectivă de traduceri de dramaturgie, ”Personaje, personaje...” (1989).
Prozatorului, eseistul, dramaturgul și traducătorul Alexandru Cosmescu, redactor de carte și ziarist, s-a născut la 24 mai 1922 în comuna Vorniceni, județul Lăpușna (azi raionul Strășeni). În 1951 a debutat editorial cu povestirea „Dealul viei”. A fost distins cu ordinul ”Insigna de Onoare” (1960 ) și cu titlul onorific „Maestru Emerit în Arte” (1989). Alexandru Cosmescu s-a stins din viață la 29 septembrie 1989, la Chișinău.