La Chișinău au fost lansate primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

  • 13 Iulie 09:00
La Chișinău au fost lansate primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

La Chișinău au fost lansate ieri, 12 iulie, primele licitații pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că acestea vor aduce investiții de peste 190 de milioane de euro în economie și ne vor ajuta să sporim independența energetică și să atingem obiectivele de decarbonizare a economiei, transmite MOLDPRES.

Șeful de la Energie a mai precizat că autoritățile au depus eforturi pentru a asigura un proces transparent de consultări publice, iar documentația de licitație să permită o participare cât mai largă a potențialilor investitori.

„Ne-am preocupat de îmbunătățirea condițiilor de finanțare pentru Moldova - am obținut acceptul de principiu al Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare din Statele Unite pentru a emite garanții de asigurare a riscurilor politice de țară pentru proiectele regenerabile din Republica Moldova. Astfel, putem diminua riscul politic și, respectiv, rata dobânzii la care se vor finanța aceste proiecte cu cel puțin 3-4 puncte procentuale. Asta înseamnă că participanții la licitații vor putea licita cu prețuri mai joase, ori scopul nostru final este să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”, a explicat ministrul.

Potrivit oficialului, de la intrarea în vigoare a legii privind promovarea energiei regenerabile în 2018, au fost utilizate doar două din cele trei instrumente de sprijin – contorizarea netă și tarif fix, care au adus în economia țării peste 100 MW de energie regenerabilă.

„Niciodată nu au venit în Moldova atât de multe investiții private desconcentrate în energie regenerabilă. Însă, instrumentul care trebuia să aducă cele mai multe capacități de energie regenerabilă, licitațiile pentru preț fix, abia acum le lansăm. Acestea vor aduce în economie investiții de peste 190 de milioane de euro și ne vor ajuta să sporim independența energetică și să atingem obiectivele de decarbonizare a economiei”, a conchis Victor Parlicov. 

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru cele fotovoltaice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,06 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
25
Mon
27
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău