La Chișinău are loc prima ediție a Forumului de Securitate al Moldovei
-
19 Noiembrie 13:03
Războiul hibrid și amenințările imperialiste ale Federației Ruse la adresa securității și democrației Republicii Moldova sunt subiectele principale pe agenda Forumului de Securitate care a început astăzi, 19 noiembrie, la Chișinău. În deschiderea evenimentului, care coincide cu împlinirea a o mie de zile de la declanșarea invaziei Rusiei la scară largă în Ucraina, a fost adus un omagiu poporului ucrainean, pentru că, prin eroismul și rezistența de care dă dovadă, apără Republica Moldova și întregul continent de agresiunea rusă, transmite Radio Chișinău.
Interferența străină și reziliența instituțională sunt câteva din provocările în creștere care testează reziliența Republicii Moldova, au subliniat organizatorii evenimentului.
Forumul de Securitate al Moldovei este un eveniment important, mai ales în contextul războiului barbar al Rusiei în Ucraina care a rezistat eroic o mie de zile a declarat în președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu. El a făcut trimitere la atacurile hibride fără precedent la care Republica Moldova a fost supusă, inclusiv recent în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional pro-european.
„Dezinformarea, atacurile cibernetice, cumpărarea de voturi, alerte false cu bombe și alte încercări au fost organizate pentru a deturna voința și parcursul nostru spre familia europeană. Grupările criminale au vrut cu orice preț să vină la putere. Ținta lor a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Instituțiile noastre au descoperit 150 de mii de cazuri de cumpărare a voturilor. Un atac mizerabil asupra suveranității noastre”, a spus Igor Grosu.
Igor Grosu s-a referit și la eșecul sistemului judiciar în lupta cu acțiunile de cumpărare de voturi menționând că Republica Moldova nu poate fi un stat sigur dacă justiția nu funcționează, iar dosarele de mare corupție nu sunt finalizate.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, și-a început discursul cu un omagiu special adus poporului ucrainean pentru eroismul cu care luptă de 1000 de zile.
„În pofida acestor crime de război la care am fost martori, am văzut eroismul poporului Republicii Moldova, dar, în special, al celui ucrainean pe câmpul de luptă, rezistând și demonstrând că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea Europei. Războiul din Ucraina demonstrează că ambițiile imperialiste sunt în creștere și reprezintă noi amenințări în adresa democrațiilor. În aceste vremuri foarte incerte, importanța parteneriatului nostru cu Republica Moldova și Ucraina nu a fost niciodată mai clară și mai multidimensională”, a spus Jānis Mažeiks.
Jānis Mažeiks a mai spus că, din 2021 și până în prezent, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, armata Republicii Moldova a beneficiat de un sprijin de 137 de milioane de euro, fiind al doilea cel mai mare beneficiar prin intermediul acestui instrument.
Forumul de Securitate al Moldovei, aflat la prima ediție, a reunit la Chișinău oficiali și experți din Republica Moldova, România, Ucraina și din alte state din regiune.