La Chișinău a fost semnat certificatul de finalizare a contractului de vânzare-cumpărare a ÎS „Vestmoldtransgaz”

  • 06 Septembrie 2018 17:15
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău a fost semnat astăzi certificatul de finalizare a contractului de vânzare-cumpărare a ÎS „Vestmoldtransgaz”, de către Ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, și ministrul român al Economiei, Dănuț Andrușcă.

În urma semnării acestui certificat, Transgaz va obține dreptul să înceapă extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. 

Întreprinderea „Vestmoldtransgaz” a fost vândută operatorului român de transport de gaze Transgaz, care urmează să prelungească conducta Iași-Ungheni, până la Chișinău. Ministrul Economiei de la Chișinău, Chiril Gaburici, spune că prin construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va spori  securitatea energetică a R. Moldova. De pe urma acestei construcții, de beneficii  vor avea parte atât consumatorii, cât și agenții economici.

„Eurotransgaz a reconfirmat intenția de a-și asuma obligația de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău până la finele anului 2019 și angajamentul investirii în aceasta a unui cuantum de circa 90 de milioane de euro. Putem afirma că am făcut un pas major spre construcția unui proiect de infrastructură care va spori considerabil gradul de securitate energetică a R. Moldova. Acțiunea e un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european. Sper că acest pas va fi definitoriu pentru integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

La rândul său, ministru român al Economiei, Dănuț Andrușcă, menționează că prin privatizarea Vestnordtransgaz de către compania româneacsă Transgaz este continuarea unui angajament asumat de România în relațiile cu R. Moldova. Potrivit lui Dănuț Andrușcă, prin această acțiune R. Moldova își securizează accesul la piața europeană a gazelor naturale.

Dezvoltarea sistemului național transport gaze naturale, din zona de nord-est a României este un proiect derulat de Transgaz, care presupune 165 de km de conductă nouă și 2 stații de comprimare gaze naturale, care vor crea posibilă o capacitate de interconectare cu sistemul moldav de transport de circa 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Proiectul românesc are relevanță crescută, se desfășoară corelat cu proiectul pe partea R. Moldova, reprezentând gazoductul Ungheni-Chișinău. Acest proiect presupune realizarea a unei noi conducte de 120km, a patru stații de reglare măsurare a presiunii de gaze naturale, a unui nod de măsurare gaze bidirecțional și construcția unui complex administrativ. E un proiect major de investiții”.

Chișinăul consumă între 50 si 60% din gazul importat în Republica Moldova. Consumul R .Moldova este anual puțin peste 1 miliard metri cubi. La începutul lui 2018 RM plătea aproximativ 245 USD pentru o mie de metri cubi de gaz importat din Rusia.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău