La Chișinău a fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor ecologice

  • 18 Iunie 2019 16:30
La Chișinău a fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor ecologice

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat un nou apel de granturi pentru soluții inovatoare de dezvoltare urbană modernă și prietenoasă mediului. Susținerea face parte din proiectul „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a fiecărui grant este de maxim opt mii de dolari. Inițiativele urmează a fi depuse de entități juridice înregistrate în R. Moldova. Participanții la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuție proprie din valoarea totală a proiectului depus. Propunerile de proiect acceptate în concurs vor acoperi următoarele domenii: mobilitatea urbană; gestionarea deșeurilor; eficiența energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă; planificarea urbană durabilă.

„Ne dorim dinamizarea inițiativelor inovatoare care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor și produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant. În cadrul acestui program de granturi, pe care îl numim simbolic Fast Track Challenge, vom finanța inițiative ce pot fi implementate într-o perioadă scurtă și vor oferi rezultate tangibile în timp util”, a afirmat Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectele depuse vor fi realizate într-o perioadă de maxim nouă luni. Co-finanțarea poate fi nemonetară sau monetară și urmează a fi oferită de compania sau consorțiul solicitante de grant. De asemenea, parteneriatele cu ONG-uri, companii sau instituții publice vor fi considerate un avantaj.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 iulie 2019. Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experți în baza criteriilor de eligibilitate cum ar fi relevanța; inovația; impactul social, economic și de mediu; durabilitatea; gradul de replicare/extindere a inițiativei; acoperirea teritorială și perioada de implementare. Evaluarea va avea loc în două etape: examinarea dosarelor depuse, conform criteriilor de eligibilitate, și prezentarea proiectului inovator în fața comisiei de evaluare. În 2019, de finanțare vor beneficia patru inițiative de proiect, însă Programul Fast Track Challenge va continua și în anii 2020-2021.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani (2018-2022) are un buget total de 2,72 mln de dolari, dintre care 2,64 mln de dolari sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu  și 80 de mii de dolari  – de PNUD Moldova.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău