La Chișinău a fost inaugurat Congresul Diasporei 2023

  • 18 August 2023 11:35
La Chișinău a fost inaugurat Congresul Diasporei 2023

La Chișinău a fost inaugurată ce-a de-a X-a ediție a Congresului Diasporei, care întrunește circa 300 de participanți. Principalele subiecte ale evenimentului se vor axa pe mecanismele digitale dedicate conaționalilor din toată lumea și pe oportunitățile pentru valorificarea experienței diasporei, transmite IPN.

„Luna august este luna cu cele mai mari emoții pentru marea majoritate a familiilor din țara noastră. Este luna în care localitățile sunt din nou pline de oameni, de copii, de mese întinse în jurul cărora se adună familiile noastre. Dacă în alte țări luna august este perioada concediilor, pentru noi luna august este perioada revederilor, este perioada în care multe dintre familiile noastre sunt din nou împreună, sunt iarăși întregi. Și luna august este, probabil, cea mai îndrăgită perioadă pentru bunicii noștri, pentru că ei reușesc să-și vadă nepoții față în față și nu virtual. Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii. Vă mulțumesc pentru că în timpul anului continuați să-i ajutați pe ce de acasă”, a declarat președinta Maia Sandu în deschiderea evenimentului.

Șefa statului le-a mulțumit reprezentanților diasporei pentru implicarea activă în viața Republicii Moldova, în activitățile de dezvoltare a localităților și în activitățile de dezvoltare a țării. „Vă mulțumesc pentru participarea an de an la Congresul Diasporei. Sunt două zile de discuții cu miniștrii, cu șefii de agenții ale statului și vă rog să veniți cu perspectiva dumneavoastră ca să înțelegem cât mai bine problemele cu care vă confruntați și să discutăm cele mai potrivite soluții pentru aceste probleme”, a mai spus Maia Sandu.
 
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a menționat că la al X-lea Congres al Diasporei participanții s-au reunit pentru a discuta rolul diasporei moldovenești în dezvoltarea și consolidarea Republicii Moldova. „Astăzi ne aflăm într-un moment crucial în istoria Republicii Moldova. În ultimul an, în special, am reușit să facem pași fermi pe calea aderării la Uniunea Europeană. Și iată că în ultima perioadă aderarea la UE nu mai este doar un vis și o aspirație, ci și o misiune pe care o ducem și o realizăm împreună printr-un set de pași comuni”, a mai spus Nicu Popescu.

În cadrul Congresului vor fi organizate mai multe paneluri la care se va discuta despre colaborarea între instituțiile statului și reprezentanței diasporei care aduc expertiză și plus valoare în diferite domenii. De asemenea, vor fi abordate și soluții inovatoare pentru facilitarea revenirii și reintegrării migranților etc.

Totodată, în cadrul Congresului vor fi semnate și două memorandumuri de colaborare între Cancelaria de Stat și Alianța Asociațiilor de Băștinași, dar și între Cancelaria de Stat și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Congresul Diasporei este organizat în cadrul Zilelor Diasporei, desfășurate la Chișinău în perioada 18-19 august. Sâmbătă, începând cu ora 09.00, antreprenorii sunt așteptați la Digital Park pentru a participa la „Diaspora Business Forum”, unde vor descoperi tendințele economice și oportunitățile investiționale din Republica Moldova. Zilele Diasporei se vor încheia cu o reprezentație teatrală în incinta Gării din Chișinău, unde pe 19 august, la ora 18.30, actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” vor juca o piesă de teatru cu tema migrației.

Evenimentul are loc cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova GIZ Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău