La Chișinău a avut loc lansarea celui de-al treilea volum de poezii, „Romantisme Solitare”

  • 04 August 2023 10:19
La Chișinău a avut loc lansarea celui de-al treilea volum de poezii, „Romantisme Solitare”

La Chișinău a avut loc lansarea celui de-al treilea volum de poezii, „Romantisme Solitare” apărut la editura Pim, Iași. Autorul cărții este Cristian Andronic, un tânăr poet originar din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Capitală cu participarea mai multor invitați din România, dar și din Rep. Moldova. Această carte înseamnă o maturitate poetică, mărturisește autorul, transmite Radio Chișinău.

Alături de primele două cărți, „Bolnav de iubire” și „Poeme pentru Ana”, volumul „Romantisme Solitare” formează un triptic unit prin tema iubirii și a suferinței. Cristian Andronic.

„Pentru mine această carte înseamnă o maturitate poetică. O maturitate datorită căreia am reușit să ies în lume. Am lucrat la ea în teorie un an, dar un poet cred că lucrează la ceea ce face o viață-ntreagă. Volumul cuprinde poezii de dragoste, o dragoste trădată, totuși, dragoste, dar și alte teme care formează dragostea”, a spus Andronic.

Scriitoarea și editoarea Marcela Mardare spune că la treia sa carte, Cristian Andronic vine cu un vers mai matur, cu o tematică mai variată.

Tematica este variată. Totuși, tronează, în cartea lui dragostea. O dragoste care este frumoasă, dar în același timp nostalgică, care pare a se pierde, dar spre final ea oricum rămâne în sufletul poetului. Este o poezie sensibilă, adică nu este forțată. Poetul știe a-și arăta emoțiile și a trăi, încă o dată, clipele care le-a trăit frumos sau mai puțin frumos, pentru că atunci când pierzi o dragoste vine regretul, nostalgia, suferința. El știe a-și arăta aceste sentimente. În una din poezii spune: «Poetul, nu, artistul aude între spații,/ Cu zeci de sentimente mai mult decât ceilalți», a menționat Mardare.

Cristan Andronic este o fire „ciudată” în concepția actuală a tineretului de astăzi. Este diferit prin firea sa omenească și felul de a vedea lucrurile, a mărturisit în cadrul evenimentului jurnalistul și actorul Andrei Porubin. „Am remarcat dulcele tipar clasic al poeziei”, a menționat el.

„Cel care încearcă să unească, prin fire aparent firave, pământul cu spiritualitatea de sus și înțelepciunea pământului de sub picioarele noastre sau dincolo de picioarele noastre. Acel care provoacă multă nedumerire, când îi citești prima dată poezia. Nu înțelegi de unde vin versurile. Conștientizezi că acest băiat este prea profund pentru vârsta pe care o are ca să scrie așa”, a declarat Porubin.

La Chișinău a avut loc lansarea celui de-al treilea volum de poezii, „Romantisme Solitare”

La Chișinău a avut loc lansarea celui de-al treilea volum de poezii, „Romantisme Solitare”

Cristian Andronic are 25 de ani și este originar din satul Mândrești, raionul Telenești. Tânărul poet a absolvit Facultatea de Drept din Craiova. În prezent, își face studiile de master în sociologie, la Iași.

Cu prima sa carte „Bolnav de iubire”, editura Pontos, Cristian Andronic a luat premiul revistei Florile Dalbe pentru cea mai bună carte a unui autor elev la Salonul internațional de carte pentru copii și tineret, ediția a XXI-a, 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău