La Chișinău a avut loc cea de-a opta ediția a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

  • 19 Noiembrie 2023 17:05
La Chișinău a avut loc cea de-a opta ediția a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

Ambasada Italiei în Moldova a organizat la Chișinău cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Ea a făcut parte dintr-o serie importantă de activități tematice, care se desfășoară în această perioadă în multe localități și state de pe toate continentele, transmite IPN.

„La fel ca și pentru Moldova, sectorul agroalimentar este o locomotivă a economiei și pentru Italia. În 2022 a fost atins un record de circa 60 miliarde de euro de export, iar tendința este în continuă creștere. Și în anul 2023 Italia menține recordul european pentru numărul de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică protejate recunoscute de Uniunea Europeană, cu 315 produse și 526 vinuri protejate. Din 2010 Dieta Mediteraneeană, din care face parte și bucătăria italiană, a fost inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. În acest an, bucătăria italiană însăși a fost nominalizată pentru a fi inclusă în lista UNESCO pentru sustenabilitatea și diversitatea sa bio-culturală, care o disting prin calitate, gust și stil de viață sănătos și echilibrat” a declarat în cadrul evenimentului ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova Lorenzo Tomassoni.

Potrivit șefului misiunii diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene este implicat în mod direct în promovarea bucătăriei italiene în lume, în colaborare strânsă cu rețeaua Birourilor Institutelor de Comerț Extern ICE, Agenției Italiene de Comerț ITA, care a contribuit la realizarea acestei serate. „În Italia, pentru promovarea bucătăriei se dedică multă energie. Acum o săptămână, Vicepreședintele Consiliului de Miniștri și Ministrul de Externe, Antonio Tajani a semnat un important acord de colaborare cu Președintele Federației Italiene a Bucătarilor, Rocco Pozzulo”, a menționat Lorenzo Tomassoni. 

Anul acesta, la Chișinău a fost prezentat specificul bucătăriei italiene din regiunea Piemonte. „După cum știți, Italia e compusă din 20 regiuni minunate, toate diferite una de cealaltă, fiecare din ele cu propriile sale tradiții și specialități eno-gastronomice și propria sa diversitate bio-culturală. Regiunea Piemonte este tărâm minunat în care locuiesc mulți moldoveni și unde se află Mont Blanc – împărțit cu Franța, care reprezintă cel mai înalt munte din Europa cu ai săi 4.805 metri de altitudine. Piemonte sau Piemontul este un ținut de mare interes eno-gastronomic, peisagistic și arhitectural, dar și de mare importanță istorică. Pentru că anume de aici a pornit procesul de unificare a Italiei și anume aici și-a avut sediul prima capitală a Italiei, în orașul Torino”, a spus Ambasadorul Italiei în Moldova.

El a precizat că toate produsele au ajuns direct din Italia, iar bucatele au fost pregătite de bucătari italieni cu renume, sosiți pentru aceasta la Chișinău. Atmosfera evenimentului a fost întregită de concertul prezentat de artiști italieni și moldoveni de la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău, tenorul Simone Frediani și soția sa, soprana Rodica Picireanu, mezzosoprana Marina Dobrescu, acompaniați la pian de maestrul Natalia Lasicov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău