La ce etapă este referendumul lui Igor Dodon la aproape 4 luni de la semnarea decretului

  • 24 Iulie 2017 18:12
La ce etapă este referendumul lui Igor Dodon la aproape 4 luni de la semnarea decretului

La aproape patru luni de la semnarea decretului de către președintele Igor Dodon pentru inițierea referendumului consultativ republican, soarta acestuia deocamdată rămâne incertă. Guvernul afirmă că în bugetul pentru anul curent nu au fost prevăzuți bani pentru desfășurarea referendumului și în aceste condiții cuantumul cheltuielilor se stabilește de Parlament, la propunerea Comisiei Electorale Centrale.

Legislativul menționează într-un răspuns pentru IPN că va examina documentele, potrivit competențelor sale și în termenele prevăzute de legislație, imediat ce acestea vor ajunge în Parlament.

Solicitat de IPN să comenteze la ce etapă este organizarea referendumului, consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a menționat că decretul a fost semnat, deja este în competența CEC să formeze circumscripțiile electorale, birourile electorale, să aprobe planul de acțiuni etc. Partea de finanțare este în competența Guvernului și deja urmează să se pronunțe și Parlamentul.

Rodica Sârbu, comunicatoarea Comisiei Electorale Centrale, a declarat pentru IPN că CEC nu dispune de alte informații suplimentare decât cele făcute publice până acum. Odată ce a fost publicat în Monitorul Oficial decretul președintelui, CEC a aprobat devizul de cheltuieli și l-a transmis Guvernului și Parlamentului pentru a fi identificate sursele financiare necesare bunei organizări și desfășurări a plebiscitului. Până în prezent Comisia nu are un răspuns în acest sens.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, Guvernul menționează că decretul președintelui privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național a fost publicat în Monitorul Oficial din 31 martie 2017. Prin urmare, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru organizarea și desfășurarea referendumului. Astfel, potrivit prevederilor Codului Electoral, în cazul în care cheltuielile legate de pregătirea și desfășurarea alegerilor pentru anul în curs nu sunt prevăzute în bugetul de stat, cuantumul acestora se stabilește de Parlament, la propunerea Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, Curtea Constituțională urmează să examineze miercuri sesizarea depusă de fracțiunea Partidului Liberal pentru controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național.

Președintele Igor Dodon a semnat pe 28 martie decretul privind desfășurarea unui referendum consultativ republican. Plebiscitul urmează să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetățenii urmează să răspundă la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii vor fi întrebați dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și predarea în școli a Istoriei Moldovei. Pentru organizarea plebiscitului, CEC a stabilit un deviz de cheltuieli de 74, 7 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău