La Cahul a fost finalizat un proiect transfrontalier de dezvoltare a meșteșugurilor populare

  • 19 Octombrie 2021 12:01
La Cahul a fost finalizat un proiect transfrontalier de dezvoltare a meșteșugurilor populare

La Cahul a fost desfășurată Conferința de finalizare a proiectului "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă". Acesta a fost implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din Republica Moldova, în calitate de beneficiar lider, și Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de partener, în cadrul Programului Operațional Comun România-R. Moldova, 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și regionale, agențiilor și organizațiilor neguvernamentale interesate în promovarea meșteșugurilor populare autentice și dezvoltării turismului din Regiunea de Dezvoltare Sud, precum și meșteri populari din grupul țintă, echipa și colaboratorii proiectului din partea ambilor parteneri. S-au făcut bilanțuri, au fost trase concluzii, fiind stabilite direcții ulterioare de promovare a meșteșugurilor populare autentice, scrie sursa citată.

Potrivit Vioricăi Cuțitaru, manager de proiect din partea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, programul, care a durat 16 luni, a fost important pentru că a antrenat meșteri populari de pe ambele părți ale Prutului. „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud din Moldova și județele Vaslui și Galați din România se va îmbunătăți, după ce a fost identificată în cadrul activității de cartografiere a meșterilor populari din aria proiectului”, a estimat Viorica Cuțitaru.

La rândul său, Silvia Cozmîncă, manager de proiect din partea  Asociației "Art-Meșteșugurile Prutului", a informat participanții despre activitățile proiectului privind dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale meșterilor populari și transmiterea meșteșugurilor tradiționale către tânăra generație, cum sunt atelierele de instruire a meșterilor populari și Tabăra de vară "Inițierea tinerilor în meșteșuguri tradiționale".

În cadrul conferinței a fost inaugurată și o expoziție permanentă a lucrărilor prezentate de meșterii populari din grupul țintă al proiectului. Meșterii populari au prezentat lucrările expuse pentru vizualizare, precum și pentru recepționarea comenzilor de confecționare din partea vizitatorilor. Tot aici, vizitatorii pot găsi datele de contact ale meșterilor populari din grupul țintă al proiectului și descrierea meșteșugurilor practicate, expuse în Broșură proiectului.

În cadrul conferinței de finalizare a proiectului a fost semnat Acordul de colaborare între ADR Sud și Palatul de Cultură "Nicolae Botgros" din Cahul privind gestionarea expoziției permanente a lucrărilor meșterilor populari din rețeaua transfrontalieră CRAFTs4ED din aria proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău