La Buzău va fi vernisată o expoziție de cămăși cu altiță a Comunității Șezătoarea Basarabia

  • 15 Septembrie 2021 13:48
La Buzău va fi vernisată o expoziție de cămăși cu altiță a Comunității Șezătoarea Basarabia

O expoziție de cămăși cu altiță a Comunității Șezătoarea Basarabia va fi vernisată pe 16 septembrie la Galeriile de Artă din Buzău, România. Evenimentul este organizat de Direcția Cultură a municipiului Chișinău în cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău, care se vor desfășura în perioada 16-18 septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Varvara Buzilă, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a menționat că în cadrul acestei expoziții Comunitatea Șezătoarea Basarabia va prezenta 20 de cămăși cu altiță, realizate din materiale noi după piese vechi, valoroase, dar ieșite din uz, scrie sursa citată.

”Este o nouă realizare în contextul promovării acestei haine emblematice pentru accedere în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Reamintim că dosarul ”Arta  cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus la UNESCO în luna martie a acestui an în vederea recunoașterii ei ca valoare mondială”, a precizat Varvara Buzilă.

Potrivit sursei citate, în acest context, au devenit mai frecvente expozițiile de cămăși cu altiță în interiorul spațiului nostru cultural și peste hotarele lui. Astfel, timp de trei luni, în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” a fost prezentată o expoziție comună de costume de patrimoniu din instituția gazdă și din Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova.

În cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău, vor evolua Orchestra de muzică populară a fraților Advahov, formația ”Vali Boghean Band”, Ansamblul etnofolcloric ”Plăieșii” condus de Nicolae Gribincea ș.a.

Expoziția va fi deschisă până pe 18 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău