La București va fi vernisată o expoziție de lucrări recuperate și restaurate ale pictoriței Valentina Rusu Ciobanu
-
23 Martie 2021 10:00
O expoziție de lucrări cu genericul ”#Recuperat #Restaurat”, dedicată pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, va fi vernisată pe 25 martie, la București, informează MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, lucrările de restaurare au fost realizate de Horațiu Cristian Costin, în perioada septembrie 2020 – martie 2021, opera pictoriței fiind recuperată și restaurată de Asociația pentru cultură și arte ”Arbor”. Pânzele restaurate sunt: „Autoportret” (1963), „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia” (1963) și „Bărbat în câmp” (1963-1964).
Solicitată de agenție, președintele Asociației ”Arbor”, managerul cultural Victoria Nagy Vajda a menționat că lucrările aveau deformări pronunțate ale suportului de pânză, cu rupturi și sfâșieri produse de muchiile vechiului șasiu și cu multiple desprinderi ale stratului de pictură, inclusiv cauzate de umiditatea excesivă la care unele lucrări au fost supuse. Restaurarea s-a realizat conform normelor muzeale, iar în prezent lucrărilor li s-au redat calitățile estetice inițiale, picturile fiind aduse aproape de stadiul acestora inițial, cel din 1963/1964.
Potrivit sursei citate, în lunile octombrie și noiembrie 2020, cu ocazia centenarului Valentinei Rusu Ciobanu, aceasta s-a bucurat de primele două expoziții personale la București, organizate de Asociația ”Arbor”, în cadrul unui amplu proiect cultural intitulat „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”, proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
În cadrul proiectului, care prevedea inclusiv inventarierea și digitalizarea atelierului artistei, au fost recuperate mai multe lucrări artistice, printre care unele considerate pierdute. ”Din cauza condițiilor neprielnice de conservare din atelierul artistei, o încăpere neîncălzită și neaerisită, care a suferit cel puțin o inundație, multe lucrări au fost găsite într-o stare gravă, care necesită restaurare urgentă. Deși neprevăzut de proiect, am decis salvarea a trei dintre lucrări, prin restaurarea acestora la București, pentru a le oferi posibilitatea de a li se spune povestea și a-și întâlni, în sfârșit, publicul”, a mai spus Victoria Nagy Vajda.
Expoziția va fi deschisă până la 28 martie.