La București au fost discutate prioritățile cooperării pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre

  • 23 Mai 2019 16:01
La București au fost discutate prioritățile cooperării pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre

Reuniunea miniștrilor responsabili de afaceri maritime din Bulgaria, Georgia, R.Moldova, România, Rusia, Turca și Ucraina a aprobat Agenda maritimă comune la Marea Neagră.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, la reuniunea care tocmai s-a încheiat la București, R.Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat Serghei Bucataru. 

El a menționat că agenda maritimă comună pentru statele participante la proiectul Uniunii Europene "Economia Albastră la Marea Neagră" este foarte importantă, deoarece permite identificarea proiectelor de importanță regională și promovarea acestora prin identificarea potențialelor surse de finanțare atât la nivel de state participante, precum și în cadrul organismelor financiare europene.

Odată cu aprobarea agendei, regiunea Mării Negre se alătură celorlalte bazine maritime de la frontierele UE în stabilirea unei inițiative la nivel de bazin pentru creștere economică mai mare și mai durabilă. Țările vor urmări trei obiective: ecosisteme sănătoase maritime și costiere, o economie albastră competitivă, inovatoare și durabilă.

Reuniunea reprezintă rezultatul unui proces inițiat și susținut de Comisia Europeană. Doar între anii 2015-2018, UE a sprijinit economia albastră a regiunii cu peste 13 mil. de euro. În urma aprobării documentului, țările sunt invitate să întocmească o listă de proiecte care pot fi eligibile pentru investiții publice sau private suplimentare.

Sub aspect practic, Republica Moldova este cointeresată în atragerea fluxului de mărfuri transportate pe Dunăre, care ar putea fi transbordate prin intermediul Complexului portuar Giurgiulești atât în containere, cât și în vrac. Un alt subiect de interes înalt este includerea afluenților Mării Negre cu infrastructura tehnico-edilitară existentă pe acestea în cadrul listelor de obiective cu potențial investițional.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău