La Bruxelles a avut loc sesiunea de screening explicativ pentru Capitolul 17 - Politica economică și monetară

  • 28 Mai 10:46
La Bruxelles a avut loc sesiunea de screening explicativ pentru Capitolul 17 - Politica economică și monetară

Luni, 27 mai 2024, la Bruxelles s-a desfășurat sesiunea de screening explicativ a Capitolului 17: Politica economică și monetară, gestionat de Ministerul Finanțelor. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru integrare europeană, la reuniune participând reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei și Biroului pentru Integrare Europeană, transmite Direcția comunicare și protocol a Ministerului Finanțelor.

De la Chișinău s-au conectat online secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, în calitate de președinte al grupului de lucru și membri ai grupului de lucru responsabili de transpunerea legislației Capitolului 17 din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Biroului Național de Statistică, etc.

În timpul sesiunii de screening explicativ, delegația Republicii Moldova a evidențiat rezultate vizibile precum prezentarea Comisiei Europene a primului Program de Reformă Economică (PRE) pentru perioada 2024-2026 la 15 ianuarie 2024, concluziile pentru Republica Moldova, aprobate în luna mai, vor servi drept ghid în elaborarea politicilor fiscale și monetare pentru perioada următoare.

Agenda sesiunii a inclus discuții despre acquis-ul în domeniul politicii economice și monetare, cu precădere: procesul de coordonare a politicilor economice, supravegherea fiscală și evaluarea guvernanței economice, cadrul bugetar național, independența băncii centrale, finanțarea directă a sectorului public de către băncile centrale și accesul privilegiat al sectorului public la instituțiile financiare.

Pe parcursul acestei săptămâni, la Bruxelles se vor desfășura reuniunile de screening explicativ pentru alte două capitole gestionate de Ministerul Finanțelor: 16 - Fiscalitate și 33 - Prevederi financiare și bugetare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,06 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău