La Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni sunt organizate activități pentru copiii refugiaților ucraineni

  • 10 Martie 2022 13:02
La Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni sunt organizate activități pentru copiii refugiaților ucraineni

Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni organizează activități pentru copiii refugiați din Ucraina.

Șefa serviciului asistență metodică a Bibliotecii Publice Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, Aliona Manciu, a declarat pentru Radio Chișinău că, în condițiile în care municipiul Ungheni a găzduit refugiați ucraineni, biblioteca “Dimitrie Cantemir”, a creat condițiile necesare pentru a pune la dispoziția cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului acces la internet și la presă. Pentru copii au fost amenajate spații cu jocuri, cărți de colorat, dar și literatură artistică, e adevărat, în limba rusă. Totodată, angajații bibliotecii sunt pregătiți să ofere refugiaților și consiliere psihologică.

Funcția de bază a bibliotecilor este, de fapt, cea informațională. Atât membrii comunității, cât și refugiații, indiferent că ei au solicitat azil sau sunt în trecere spre alte destinații, trebuie să aibă acces la informații din surse credibile, iar bibliotecarii ne pot ajuta să găsim o informație corectă și să combatem știrile false. Refugiații pot veni la bibliotecă, unde au acces la internet, la WI-FI gratis, la presă, din care pot să se informeze, să cunoască ce se întâmplă, atât timp cât ei nu sunt în țara lor”, a spus Aliona Manciu.

Ea a menționat că biblioteca organizează și activități pentru copii.

„Avem spații amenajate cu jocuri pentru copii, avem puzzle-uri pentru copii, avem cărțulii de colorat și am procurat și în limba rusă ca să fie pe înțelesul lor, vizionare de filme, dar și literatură în limba rusă. Totodată, avem și spații sau centre de inovație ca robotica, și chiar astăzi ni s-a solicitat ca mâine doi tineri, dacă pot să vină să facă ocupații în acest spațiu. Cel care a solicitat acest lucru este un lucrător de-al nostru care are în plasament refugiați”, a precizat Aliona Manciu.

Ea a specificat că biblioteca a întreprins măsurile necesare penrtr a-i informa pe refugiați despre serviciile pe care le oferă.

„De fapt, noi deja am creat un poster pe care l-am distribuit în oraș în spațiile unde cunoaștem că sunt refugiați. Cum este VILA VERDE care se află chiar în preajma bibliotecii și de aici le este ușor refugiaților să ajungă până la noi. La Palatul de Cultură și acel spațiu de la fostul internat, centru educațional din subordinea Direcției Educație. Și chiar dacă refugiații nu pot să ajungă la bibliotecă, cel puțin noi mergem ca și consiliere psihologică și morală, pentru a discuta cu ei și a reduce cumva din acea presiune psihologică prin care trece poporul ucrainean. În bibliotecă noi avem lucrători vorbitori de limba rusă și cel mai mult ei vor fi implicați în activitățile date. Dar vreau să menționez că avem și voluntari, tineri voluntari ai bibliotecii, în special ai Colțișorului American (American Corner) și ei tot s-au oferit ca să ne susțină în cadrul acestor activități. Despre refugiați cunoaștem doar ceea ce vedem, ceea ce ne informează, ceea ce vedem de pe rețele. Cunoaștem unde sunt ei amplasați, cunoaștem faptul că ei sunt doar pentru 2-3 zile sau sunt în treacăt . Dar indiferent de timp, /.../, chiar dacă sunt în treacăt ei trebuie să cunoască informația la zi”, a afirmat Aliona Manciu.

În prezent, în R.Moldova se află peste 100 de mii de refugiați din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău