La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată poetului Liviu Deleanu, la 110 ani de la naștere

  • 08 Februarie 2021 19:28
La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată poetului Liviu Deleanu, la 110 ani de la naștere

O expoziție de documente și publicații din colecțiile BNRM și a Agenției Naționale a Arhivelor cu genericul „... El floarea graiului o săruta pe față”, prilejuită aniversării a 110-a a poetului Liviu Deleanu, a fost deschisă astăzi la Biblioteca Națională informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că în expoziție sunt prezentate circa 80 de volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Liviu Deleanu, printre care se numără „Glod alb: Poeme și balade”, editată la București în anul 1940; „Poezii pentru copii”, editată la Chișinău în 1947, scrieri editate în anii 50 – 80 ai secolului trecut. ”Un loc aparte îl ocupă articolele despre poet semnate de Ion Ciocanu, Baca Deleanu, Petru Negură, Nicolae Rusu, Mihai Cimpoi, Haralambie Corbu, Anatol Codru ș.a.”, a precizat Elena Pintilei.

Liviu Deleanu (Lipa Cligman) s-a născut în orașul Iași, la 8 februarie 1911. A debutat în anul 1927 cu placheta de versuri „Oglinzi fermecătoare”, după care a urmat „Ceasul de veghe” și „Glod alb”. În 1940, scriitorul se refugiază la Chișinău, în anii războiului plăsmuind o serie de cântece inspirate (”Cântec scris pe patul armei”, ”Cântec scris pe lat de paloș” etc.), după război activând mai ales în domeniul literaturii pentru cei mici: ”Poezii pentru copii: Mi-i drag să meșteresc”, ”Bucurii pentru copii”, ”Licurici” ș. a. La poezia pentru adulți se întoarce în 1952, când îi apare cartea ”Vremuri noi”. Talentul liric al lui Liviu Deleanu s-a manifestat din plin în cărțile Dragostea noastră cea de toate zilele și Cartea dorului. Un domeniu specific de manifestare a măiestriei lui Liviu Deleanu îl constituie sonetul. Liviu Deleanu este cunoscut ca un poet prin excelență, liric, stilist, remarcabil și mânuitor iscusit al cuvântului.

În prezent, un liceu din municipiul Chișinău, sectorul Buiucani, îi poartă numele poetului Liviu Deleanu. S-a stins din viață la 12 mai 1967 la Chișinău.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău