La baștina lui Eugen Coșeriu. S-a mai păstrat nucul bătrân și urme ale casei părintești! (AUDIO)

  • 07 Septembrie 2021 19:30
0%
00:00:00
00:00:00

La 7 septembrie se împlinesc 19 ani de la plecarea la cele veșnice a reputatului lingvist, Eugen Coșeriu, jubileul de 100 de ani al căruia a fost marcat în această vară.

Vizitând satul Mihăleni, raionul Râșcani, constatăm că locuitorii îi cinstesc memoria – chiar în fața primăriei este instalat bustul renumitului consătean, pe care este gravat un citat, în care acesta își proslăvește plaiul natal. De asemenea și liceul din localitate îi poartă numele și are amenajat un mic muzeu în memoria lingvistului.

Am vrut să explorăm locul unde s-a născut ilustrul om de știință, mai exact locurile, pentru că am constatat că familia Coșeriu, la vremea sa, s-a mutat din valea pitorească, unde ploile inundau uneori casa, într-o altă parte a satului.

Andrei Ciocan, locuitor al satului Mihăileni, a discutat cu mai mulți bătrâni pentru a afla detaliile privind locul de naștere al lui Eugen Coșeriu. El ne-a arătat terenul unde s-a aflat prima casă a familiei Coșeriu, al cărui proprietar acum este. Până azi împrejmuit de copacii, care marcau limitele gospodăriei, în mijloc a răsărit un nucar tânâr, pe care gosdpodarul l-a lăsat să crească, înlocuid simbolic un panou sau o placă comemorativă, care ar putea fi instalată aici.

În casele din preajmă întâlnim o bătrână de 87 de ani, pe mătușa Olga Ardeleanu, care își amintește că în copilărie se juca cu sora lui Eugen și venea adeseori la ei în ospeție. Ea spune că familia Coșeriu era una ospitalieră și primitoare.

Mătușa Zina Boaghe trăiește pe locul unde s-a aflat cea de-a doua casă a familiei Coșeriu și unde a locuit mai mulți ani reputatul lingvist. Ea povestește că gospodăria a fost procurată de viitorii săi socri de la un fost professor, Mihail Mândâcanu, reprezentantul altei dinastii cunoscute, originari din Mihaileni, Râșcani.

Mătușa Zina, la cei 80 de ani ai săi este foarte energică și o găsim trebăluind de zor prin grădină. Pe locul unde se afla casa familiei Coșeriu acum este grădina femeii.  Casa a fost demolată, dar femeia povestește că la construcția celei noi au fost folosite două din ferestrele casei vechi și lutul.

În fața casei de odinioară se afla un nuc bătrân, care s-a  parțial păstrat și azi.

Zina Boaghe își amintește că mulți ani la acest nuc se adunau “foști colegi” de-ai lui Eugen Coșeriu, până a fi instalat bustul acestuia în centrul satului, unde acum au loc manifestările de comemorare.

Foștii vecini, cei de-o vârstă cu  savantul s-au trecut din viață, în casele unora din ei au rămas să traiscă urmașii lor.

Deși străzile din localitate nu au denumiri, așa cum se întâmplă în majoritatea satelor din Basarabia, locuitorii ar fi de-acord ca strada lor să poarte numele ilustrului lingvist, iar pe peretele casei sau pe zidul de lângă poartă, să fie instalată o plăcuță comemorativă. Mătușa Zina crede că ar fi potrivit să fie făcută o troiță langă poarta sa, în cinstea vestitului consătean.

Un interviu cu Zina Boaghe, locuitoarea satului Mihăileni, Râșcani, realizat de Alina Rusu, ascultați în fișierul atasat materialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău