La alegerile locale din 2023 ar putea fi testat în premieră sistemul de vot electronic
-
22 Decembrie 2021 13:02
La alegerile locale din 2023 ar putea fi testat, în premieră, sistemul de vot electronic, astfel ca în alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025 acesta să fie aplicat la scară largă. Proiectul este propus de Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, iar reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au conformat pentru Radio Chișinău că viitoarele modificări ale Codului Electoral se vor referi și la votul prin internet, transmite Radio Chișinău.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, a spus că un proiect de lege privind aplicarea mai multor modalități alternative de vot urmează să fie definitivat în luna februarie.
„Noi examinăm mai multe modalități alternative de vot. Pe lângă votul electronic, votul prin corespondență și votul exprimat în decurs de mai multe zile pentru alegătorii din afara țării. (...) Ne propunem ca până în februarie să avem un draft de proiect de modificare a cadrului electoral. (...) Dacă Legislativul va da curs solicitării noastre, respectiv urmează deja să fie implementat. Cum vom avea proiectul definitivat la sigur va fi remis tuturor partidelor și, de ademenea, va fi consultat și cu societatea civilă.”
O primă încercare de promovarea a votului la distanță s-a făcut în Parlament în anul 2008. La 13 ani de atunci, acum ar exista voință politică pentru implementarea unui asemenea sistem de vot, potrivit lui Mihai Mogâldea, expert al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
„Pentru asta este necesară voință politică care, acum, se pare, că ar exista în Parlamentul Rep. Moldova. Evident că ar fi necesar ca acest proces să fie cât mai transparent și incluziv.”
Potrivit experților, noul sistem de vot electronic ar putea fi testat în 2023, la alegerile locale și aplicat în scrutinele ulterioare. Mihai Mogâldea:
„Să testăm cum funcționează votul electronic în practică la alegerile locale din 2023, care ne oferă o șansă și o oportunitate foarte bună de a testa, nu spunem că îl implementăm la scară largă, dar îl testăm în câteva localități. Putem îmbunătăți această soluție tehnică ca ea să fie deja utilizată pe scară largă în alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025.”.
Vom preciza că vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat recent că proiectul pentru modificarea Codului Electoral va fi propus Parlamentului pentru adoptare în prima lectură, în primăvara anului viitor, iar în toamnă documentul ar putea fi votat în lectură finală.