Kyiv Post: Sprijinul oferit Ucrainei de către România “merită o recunoaștere mai mare”

  • 22 Iunie 2022 15:36
Kyiv Post: Sprijinul oferit Ucrainei de către România “merită o recunoaștere mai mare”

România a fost printre statele care au ajutat constant Ucraina, iar sprijinul oferit din partea țării noastre “merită o recunoaștere mai mare”, chiar dacă nu toate datele au fost făcute publice și puțini știu totul despre eforturile făcute autoritățile de la București, relatează Kyiv Post într-un material publicat miercuri.

“Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se dizolvă într-o multitudine de știri. Una dintre țările al căror ajutor cu greutate merită atenția noastră este România, care îi susține și îi ajută pe ucraineni în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Este una dintre țările fruntașe în transportul de mărfuri din partea SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipamente”, arată publicația ucraineană, la câteva zile după vizita președintelui Klaus Iohannis la Kiev alături de președintele Franței, cancelarul Germaniei și premierul Italiei, scrie Calea Europeană.

Kyiv Post amintește că, încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE.

În timpul recentei sale întâlniri de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat pe acesta că România dorește ca Ucraina să devină candidat la UE în cel mai scurt timp posibil, mai arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, România a început demersurile inclusiv pentru a trimite arme din rezervele interne.

“Mai mult, pentru a asigura Ucrainei armament letal din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la hotărârea de guvern care să permită furnizarea de armament nu doar către țările NATO, ci și către aliații și partenerii Alianței. România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de luptă MiG-29 pe care nu le folosește, dar pe care le-ar putea preda Ucrainei. De asemenea, oficialii guvernamentali români promovează în mod activ eforturile pentru livrarea de HIMARS М142 de fabricație americană către Ucraina. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști de protecție, România furnizează Ucrainei combustibil, echipamente medicale și dezinfectanți. De asemenea, camioane încărcate cu ajutoare umanitare sosesc în mod regulat în Ucraina”, arată Kyiv Post.

Sursa citată relatează pe larg și ajutorul umanitar oferit de România, inclusiv la nivel de autorități și la nivelul societății civile, referindu-se inclusiv la hub-ul umanitar de la Suceava.

Totodată, Kyiv Post relatează că România depune eforturi pentru a spori capacitatea portului Constanța de a prelua și transporta mai departe exporturile ucrainene de cereale și de a moderniza liniile de cale ferate din apropierea portului Galați pentru transportul de grâne.

De asemenea, România cooperează în mod activ cu Turcia pentru deminarea Mării Negre.

Articolul citat mai menționează și faptul că unul dintre primii oficiali UE care au vizitat Ucraina după invazia Rusiei a fost Laura Codruța Kovesi, fostul șef al Direcției Anticorupție din România și actual procuror-șef al UE. Kovesi a venit la Kiev pentru a discuta despre interacțiunea dintre procurorii UE și echipa specială a Procuraturii Generale ucrainene în ceea ce privește căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război. Conducerea României, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, a cerut investigarea tragediei de la București și aducerea tuturor vinovaților în fața justiției.

Încă din 23 februarie, România a condamnat recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor “republici” separatiste Donețk și Luhansk. La scurt timp după aceea, reprezentanții României la Națiunile Unite au decis să pledeze pentru Ucraina la Curtea Penală Internațională a ONU în cazul Ucraina vs. Rusia privind genocidul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău