Kremlinul vorbește despre o "situație de urgență" după ce avionul destinat să-l protejeze pe președintele rus în caz de război nuclear a fost jefuit

  • 10 Decembrie 2020 11:40
Kremlinul vorbește despre o

Poliția rusă și Kremlinul au anunțat miercuri deschiderea unei anchete după furtul de echipamente care se aflau la bordul unui avion militar prevăzut să servească drept punct de comandă în caz de conflict nuclear și refugiu pentru președinte și alți înalți responsabili din conducerea țării, relatează AFP, potrivit defeneseromania.ro.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a calificat incidentul drept "situație de urgență" și a cerut măsuri "pentru ca așa ceva să nu se mai repete", notează sursa citată.

Într-un comunicat, filiala Ministerului rus de Interne din regiunea Rostov-pe-Don (sud) a confirmat că a primit sesizarea privind furtul de pe un aeroport al unei companii din orașul Taganrog. Potrivit autorităților, materiale în valoare de "peste 1 milion de ruble (11.200 de euro) au fost furate dintr-un aparat Iliușin Il-80, fără alte precizări cu privire la natura echipamentului furat.

Canalul rusesc de televiziune REN-TV afirmase marți că 12 persoane au fost interogate de poliție, adăugând că hoții au lăsat în urma lor amprente ale degetelor și de încălțăminte. Contactate de AFP, Ministerul rus de Interne și compania de stat Beriev, unde a avut loc furtul, au refuzat să comenteze.

Realizat pe baza avionului Il-86 din anii 1980, în epoca sovietică, Il-80 este destinat să servească drept centru de comandament aerian și refugiu pentru înalți responsabili din conducerea țării, între care președintele, în caz de război nuclear. Conceput să poată rezista la o undă de șoc atomică, aparatul este lipsit de hublouri și are ferestre doar în carlingă, transmite Agerpres.

Potrivit mai multor surse deschise, Rusia dispune doar de patru astfel de aparate. Supranumite "avioane ale Judecății de apoi", ele sunt echivalente, în SUA, cu E-4B Nightwatch, construit de Boeing.

Expertul militar rus Pavel Felghengauer apreciază că metalele prețioase conținute în aceste echipamente ar fi "motivul cel mai probabil" al furtului. "Există o întreagă economie subterană pentru extragerea aurului și argintului din vechile echipamente sovietice", a indicat el pentru AFP, afirmând că "nu este sigur" ca acest aparat să poată să fie utilizat din nou, dată fiind vechimea sa.

Un alt expert rus, Mihail Hodarenok, a afirmat la rândul său pentru site-ul informativ Gazeta.ru că acest incident ar putea fi periculos, întrucât constituie "o scurgere de informații foarte confidențiale".

Specialist în probleme militare la Școala superioară de economie din Moscova, Vasili Kașin, susține că "vor cădea capete" după acest furt, dar că nu trebuie exagerată dispariția "vechilor fiare sovietice".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău