Kremlinul spune că va tăia gazul și altor țări care refuză plata în ruble. Peskov: „Totul a fost calculat”

  • 27 Aprilie 2022 18:10
Kremlinul spune că va tăia gazul și altor țări care refuză plata în ruble. Peskov: „Totul a fost calculat”

Rusia neagă acuzațiile că folosește aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de șantaj, după ce gigantul energetic Gazprom a oprit fluxul către Polonia și Bulgaria. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a avertizat, miercuri, că și alte țări care refuză să plătească gazul în ruble s-ar putea confrunta cu același rezultat, relatează Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că anunțul Gazprom este încă o încercare a Rusiei de utilizare a gazului ca instrument de șantaj, relatează DIGI24.

"Nu este vorba de niciun șantaj", a subliniat Dmitri Peskov, respigând acuzațiile șefei Comisiei Europene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a mai spus reporterilor că "Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi și rămâne angajată față de obligațiile contractuale".

El a refuzat să precizeze câte țări au fost de acord să schimbe plata pentru gaz în ruble, în conformitate cu un decret emis luna trecută de președintele Vladimir Putin, care a afirmat atunci că gazul către țările ''neprietenoase'' care refuză plata în ruble va fi tăiat, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

"Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească sub noul sistem, atunci decretul președintelui bineînțeles că se va aplica", a declarat Peskov.

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderi bugetare dacă țări europene ar refuza să plătească pentru gaz în ruble, Peskov a spus: "Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prevăzute și au fost luate măsurile necesare".

Între timp, Bulgaria și Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale "de către vecinii lor din Uniunea Europeană", a declarat, miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău