Kremlinul spune că nimeni nu trebuie să se îndoiască de răspunsul Rusiei la testul cu rachetă al SUA

  • 26 August 2019 15:07
Kremlinul spune că nimeni nu trebuie să se îndoiască de răspunsul Rusiei la testul cu rachetă al SUA

Ministerul rus al Apărării și alte instituții au început deja să pregătească un răspuns simetric la testul cu rachetă cu rază intermediară al SUA după retragerea din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de răspunsul Moscovei, potrivit agenției de presă TASS și publicației Vzgliad.

''Ați auzit ordinele președintelui? Ele au fost date. Desigur'', a spus Peskov, întrebat de presă dacă Ministerul Apărării a început să lucreze la măsuri, după ce vineri șeful statului rus a promis un ''răspuns simetric'' la recentul test cu rachetă cu rază medie întreprins de SUA.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să facă vreo conexiune între ''răspunsul simetric'' și exercițiile militare care au început luni în sudul Rusiei. ''Aplicațiile reprezintă activitatea obișnuită a armatei ruse'', a spus el.

Ample exerciții tactice de stat major au început luni în sudul Rusiei, la care participă peste 8.000 de militari ruși. ''La aceste manevre participă unități și formațiuni din trei armate - aeriană, antiaeriană și marina (Flota Rusiei din Marea Neagră și flotila din Marea Caspică)'', se menționează într-un comunicat al serviciului de presă al Districtului militar Sud, citat de TASS.

În același timp, Peskov a dat asigurări că nu există nicio îndoială că ordinul președintelui Vladimir Putin privind pregătirea unui răspuns adecvat în legătură cu retragerea SUA din Tratatul INF și recentele teste cu rachetă vor fi îndeplinite.

Totodată, reprezentantul Kremlinului a avertizat că un posibil refuz de a prelungi Tratatul privind reducerea arsenalului strategic ofensiv (START-3) ar lăsa comunitatea internațională fără niciun document în acest domeniu. Dmitri Peskov a afirmat că posibilele consecințe pentru stabilitatea strategică ''vor fi destul de dezastruoase'', relatează TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că până în prezent nu au existat semnale din partea Statelor Unite cu privire la disponibilitatea de a discuta prelungirea acestui tratat.

Pe de altă parte, Peskov a afirmat că este imposibil ca Rusia să revină la G7/G8 la invitația unei ''singure țări'', întrucât toate deciziile Grupului sunt luate pe baza consensului. ''Pentru Rusia, a fi în G7 sau a reveni la G7 nu este un scop în sine'', a insistat el.

Și ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu a cerut și nici nu intenționează să se alăture G7, într-o conferință de presă după întâlnirea cu omologul său din Angola, Manuel Augusto. 'Nici măcar o singură dată nu ne-am adresat și nu i-am contactat, nici nu-i avem în vedere atunci când elaborăm planurile noastre de politică externă', a afirmat Lavrov, adăugând că Rusia este mulțumită de cooperarea în cadrul G20.

Formatul G8, care reunea țările cele mai industrializat din lume, a existat din 2002 până în 2014, anul în care Rusia a fost dată afară din cauza anexării Crimeii și a susținerii rebelilor separatiști în estul Ucrainei. Grupul G7 este o organizație a țărilor puternic industrializate: SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, ce reprezintă 46% din PIB-ul mondial. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,85
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău