Kremlinul se arată „îngrijorat” de soarta Uniunii Europene. „Aderarea Ucrainei și Republicii Moldova ar putea destabiliza UE”

  • 15 Decembrie 2023 14:24
Kremlinul se arată „îngrijorat” de soarta Uniunii Europene. „Aderarea Ucrainei și Republicii Moldova ar putea destabiliza UE”

Rusia a considerat vineri că decizia Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova este una politizată ce ar putea destabiliza blocul, în timp ce aceste două țări "nu îndeplinesc criteriile", informează Reuters și France Presse.

"Negocierile pentru a se alătura UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare și este evident că în acest moment nici Ucraina și nici Republica Moldova nu îndeplinesc aceste criterii", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

"Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorința UE de a demonstra sprijinul pentru aceste țări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE și, din moment ce trăim pe același continent cu UE, desigur că urmărim îndeaproape acest lucru", a adăugat el.

La un summit joi, liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei, dar nu au putut cădea de acord asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.

Peskov a spus că Ungaria nu este o țară pro-rusă, dar că Rusia este impresionată că Budapesta este pregătită să-și apere interesele.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a estimat de asemenea că unda verde dată Kievului și Chișinăului de UE, care a acordat și statutul de candidat Georgiei, are ca scop "să facă rău Rusiei".

Amintim că ieri, 14 august, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău